PROIZVOĐAČI

»

ELAN

17.04.2012.      

Autor: Goran Vukelić 

Elan skije 12/13

Amphibio obitelj je proširena te sada broji šest članova dizajniranih u Porscheovom studiju.

U Elanovom katalogu za 2012/13 karte su malo promiješane u odnosu na prošlu sezonu, no ponuda je ostala većinom prepoznatljiva. U prvom planu su Amphibio skije sa specifičnim tehnološkim rješenjima, predstavljene prošle godine. Dizajnirane su u Porscheovom studiju, a obitelj je narasla s prošlogodišnja tri člana na sadašnjih šest.

-.--.-

Riječ je o skija namijenjenim boljim do odličnim rekreativcima koji barataju tehnikom, imaju snage u nogama i ne boje se brzine. Namjena im je dvojaka. Amphibio Waveflex 82 XTi (gore), 88 XTi, 78 Ti i 78 su skije za cijelu planinu kojima možete skijati na podlogama raznih kvaliteta, od uređene i ledene staze do iskijanog i mokrog snijeg. Brojka u imenu im označava širinu struka mjerenu u milimetrima. Amphibio Waveflex 14 (dolje) i 12 imaju struk od 74 mm pa su primjerenije za ispeglane staze, a razlika među njima je u tome što 12 ima samo titanski sloj kao ojačanje drvenoj jezgri. U ove je skije ugrađeno gotovo sve najbolje i najinovativnije što Elan nudi, od kombinacije rockera i cambera, laminirane drvene jezgre, okomitih postraničnih zidova...

-.--.-

Donedavni forte Elanovog proizvodnog programa, Waveflex serija, je srezana na dva modela – Waveflex 10 i 8. Skije su to namijenjene rekreativcima te skijanju uređenim stazama. Na nju se nadovezuje E/Flex serija poznata od prošle godine sa svoja dva modela: E/Flex 6 (dolje) i 4. Riječ je o skijama s Early Rise rockerom, tj. predviđenim za početnike i nezahtjevne skijaše koji traže ugodnu skiju kojom će uspjeti ovladati bez puno muke.

-.--.-

Eksperimentiranja s rockerom nije bilo u Race klasi skija koja broji devet modela. Na vrhu su dva FIS homologizirana modela: SLX FIS za slalomaše i GSX FIS za veleslalomaše. Nadovezuju se RCS, RCG i RCX namijenjeni natjecateljima u klubovima i juniorima. Šira publika će biti više zaintrigirana skijama namijenjenim dobro utreniranima rekreativcima s kompletnim skijaškim znanjem. To su dva veleslalomska modela, GSX i GS, kojih razlikuje nešto mekša jezgra kod GS-a i jedan sloj titana manje. Još interesantniji su slalomski SLX (dolje) i SL sa sličnom razlikom u konstrukciji. Inače, posljednja četiri modela koriste Waveflex tehnologiju, okomite postranične zidove te integrirane Fusion vezove.

-.--.-

Za užitak izvan uređenih staza rezervirano je sedam modela u Mountain seriji. Predvodnik je 1010 Alu sa 110 mm u struku, a slijede ga 999 (dolje), 999 Alu i 888. Ovo su skije koje, po potrebi, mogu odraditi i koji spust ispeglanim dijelom planine, a opremljene su Mountain rockerom i tankim aluminijskim ojačanjem koji reducira masu skije. Boomeran, Chainsaw i Domino su, pak, prave freeride skije sa strukom koji na Boomerangu dotiče 120 mm.Ovdje je primjenjen puni rocker, tzv. BC rocker koji osigurava plovnost u dubokom snijegu i meko prizemljenje po skokovima s litica. U Freestyle seriji su četiri modela: Puzzle TBT, Sling Shot i Pinball za snowpark te Puzzle Pro kao kratke, okretne skije za stazu i park.

-.--.-

Touring obitelj ima šest članova: Himalaya, Alaska Pro, Alaska, Karakorum, Sierra i Triglav. S Himalayom se može i u ozbiljan freeride zahvaljujući Mountain rockeru, dok je ostatak serije građen konvencionalno. Strukovi se kreću oko 80 mm, a pazilo se da skije budu što laganije kako ne bi zamarale skijaša pri penjanju uzbrdo te da imaju mogućnost pričvršćivanja "koža".

Elan je poznat kao proizvođač što posebnu pažnju poklanja skijašicama, pa je tako W Studio serija bogata modelima za svaku priliku snijegu. Pritom će skijašice profitirati od koncepta Lightskiing kojim su skije olakšane i konstrukcijski prilagođene njihovoj konstituciji. Nimalo nevažno, i dizajn om su vrlo atraktivne. U Allmountain klasi je sedam skija predvođenih Amphibio Insomnia i Inspire modelima što su ženske inačice već spomenutih Amphibio modela. Odlične su za većinu uvjeta na stazi. Ostatak klase čine Ilumina, Mystic, Black Magic, Zest i Snow. To su skije namijenjene rekreativkama koje ne ganjaju brzinske prosjeke na stazi, pa će im od pomoći biti Early Rise rocker.

Za iskusne skijašice tu prava mala jurilica Speed Magic sa 65 mm u struku, Waveflex tehnologijom i okomitim postraničnim zidovima. Za uživanje izvan uređenih staza su predviđeni Bliss, Soul, Zeal, a za vratolomije u snowparku Twist, Moxi, Delirium TBT.

Za mališane na snijegu su rezervirane skije Pinball Pro, Petit, Formula Green, Formula GX, Pinball Team i Lil' Magic sa Early Rise rockerom te RC Race model, nešto ozbiljnije skije klasične konstrukcije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 313207
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr