MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

29.01.2007.      

Autor: Goran Razić 

101 spust u 24 sata Željka Ivnika!

Na iznimno napornoj utrci 24 satnog neprekidnog skijanja u talijanskom Kastelruthu, hrvatski predstavnik odvezao je 101 vožnju, čime je zauzeo solidno 8. mjesto u poretku.

2 km duga Marinzen staza u blizini Val Gardene, u petak točno u 20 h, ugostila je 15 natjecatelja iz Švicarske, Italije, Njemačke, Mađarske, Češke i Hrvatske te je ponudila odličan spektakl za malobrojne uporne gledatelje. Isto tako, dobili smo odgovor na pitanje tko je najizdržljiviji hrvatski skijaš, te skijaš općenito. Osim pojedinačnih natjecatelja, u utrci je nastupilo i 30 timova, koji su pokazali zavidne rezultate i natjecateljski duh.

Nakon 24 sata provedena na skijama i temperaturama do – 18°C natjecatelji su se morali suočiti i s iznimno zahtjevnom i brzom superveleslalom stazom, na kojoj su se već nakon nekoliko sati utrke počele raditi "rupe" pored vrata duboke i do 50 cm (!). Takvi uvjeti primorali su sve natjecatelje na oprezniju, no ne i sporiju vožnju, a nerijetke ledene plohe, veličine i po nekoliko desetaka kvadrata, bile su jedan od glavnih uzroka nekoliko zadobivenih ozljeda natjecatelja. Posljedice spektakularnih padova mogle su biti i opasnije, no kako saznajemo, gorska služba zabilježila je nekoliko težih padova u kojima je bilo svega, od hematoma te prijeloma kostiju, do ozljeda ligamenata i meniskusa.

Usprkos svemu, pobjednik utrke u pojedinačnoj konkurenciji, ujedno i osvajač nagrade od 2000 Eura, je Roland Zozin iz Italije, koji je u 24 sata napravio ukupno 111 spusteva, čime je ponovio prošlogodišnji rezultat pobjednika utrke. Zozin je utrku odvezao istim ritmom sva 24 sata s vremenima na kojima mogu pozavidjeti i mnogi puno odmoreniji timovi. Drugo mjesto zauzeo je Austrijanac Reiner Herbert sa 109 spusteva, dok je na trećem mjestu u konačnici završio, također Austrijanac, Josef Meissnitzer, s ukupno 108 spusteva.

U momčadskoj konkurenciji pobjedu je odnio Vuarnet tim, s također 111 spusteva, dok su drugo mjesto zauzeli Skicenter Black Jack by Völkl, s istim brojem spusteva, no u zaostatku od 2 minute i 55 sekundi. Na treće mjesto plasirali su se Atomic raceri, s jednim spustom manje, ukupno 110. Riječ je redom o talijanskim timovima. Uz pobjednike utrke, nagrađen je i vozač najbržeg spusta u utrci. Riječ je o Čehu Janu Vavrimecu, s vremenom 12 minuta 31 sek. i 20 stotinki (uračunata je i vožnja sjedežnicom, op.a.).

Vrijedno je spomenuti kako se u utrci nije prezalo od mnogih stvari. Tako je "laktarenje" bilo sasvim normalna pojava, ulasci na sjedežnicu s 50 km/h, uz guranje i uskakanje praktično u zraku i to nakon ravnog dijela predviđenog za sjedanje, izgledalo je vrlo pogibeljno. Sve to nije bila rijetkost, već učestala praksa svih natjecatelja, koji su svojim potpisom pristali na sve uvjete, znajući da sjedežnica niti u jednom trenutku unutar 24 sata neće usporiti ili pak zaustaviti se.

Svoju podršku ovoj utrci dale su razne skijaške veličine te talijanski A reprezentativci nastupajući u utrci s "VIP" startnim brojevima. Među poznatim licima, u jednosatnom skijaškom nastupu zajedno s ostalim natjecateljima, bili su i Peter Fill, trenutno treći u poretku spusta i super G-a FIS Svjetskog kupa i peti u ukupnom poretku, te Denise Karbon, osma u poretku veleslaloma Svjetskog kupa. Njih dvoje su svojim superveleslalom vožnjama razveselili sve okupljene gledatelje.

Osim natjecateljskog dijela, ovih dana u Kastelruthu bilo je zaista lijepo biti Hrvat. Radi neskrivenih simpatija svih prisutnih prema hrvatskom timu i dobre zabave, Kastelruth će zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Zanimljivom događaju svakako valja dodati i ceremoniju predstavljanja natjecatelja dan uoči utrke. Oduševivši sve okupljene, sa zvonika pedesetak metara visoke crkve, talijanski alpinisti su se abseilom spustili ne bi li postavili zastave zemalja natjecatelja na vidljivo mjesto. No tu nije bio kraj. Na samom kraju predstavljanja, uz plamenove baklji i taktove O Fortune iz Carmine Burane, s vrha crkve još jednom su se spustili alpinisti, no ovoga puta u kompletnoj skijaškoj opremi; skijama, pancericama, kacigama, latex odijelima i sl. te su "odskijali" po pročelju sve do dna i okupljene publike, a za sobom noseći veliki transparent "Extreme 24".

S obzirom na uvjete na stazi te iskustvo prvoplasiranih natjecatelja, rezultat Željka Ivnika je, prema njegovim riječima, bio trenutni maksimum, u kojem je sakupio veliko iskustvo neophodno za daljnje pothvate. S odskijana 202 kilometra od petka navečer do subote navečer, s napravljenih 7 izmjena skija, koje su imale za zadatak izdržavati najveće napore, dokazao je da je spreman za sljedeći projekt, a za koji su pripreme počele u trenutku završetka Extreme 24 utrke. Riječ je o obaranju svjetskog rekorda u neprekidnom skijanju te ulasku u Guinessovu knjigu rekorda. A koliko će vremena za to biti potrebno? Najmanje deset dana provedenih na skijaškoj stazi (!) Je li riječ o ludosti ili pak izazovu za svaki respekt, procijenite sami, a Željku želimo puno sreće u daljnjim extremnim skijaškim projektima!

U nastavku donosimo nekoliko fotografija natjecanja, a detalje, foto galeriju i službene rezultate 24 h Südtirol SkiTrophy 2007. potražite na www.extreme24.net.

















 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 267722
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr