Skijanje.hr

NATJECANJA

»

SKIJANJE

26.01.2012.      

Autor: Matija Kralj

Foto: Goran Razić

 

Priprema spust staza sve dramatičniji problem Svjetskog kupa

Priprema natjecateljskih staza, osobito za prvi trening spusta, i u aktualnoj se sezoni pokazuje velikim problemom, barem kada je riječ o muškom dijelu Svjetskog kupa.

Spust, osobito muški spust = 'glava u torbi'. Samo u kombinezonima, ok s kacigama, ali na tijelu uz minimalne mjere tjelesne zaštite, zna se kako najbolji skijaši svjeta jure na spust utrkama Svjetskog kupa. Brzine iznad 100 km/h respektabilne su i za motorna vozila. A najzahtjevniji spustevi Svjetskog kupa kod skijaša, dobro je to poznato, od natjecatelja na nekim segmentima 'izvlače' i brzine od 115, 120 pa do i 140 km/h. I uza sve to - konkurencija je brutalna. Barem 35-40 natjecatelja može svaku stazu odskijati u konačnom vremenu sa zaostacima okvirno unutar 2,5, maksimalno 3 sekunde. Nema tu 'spusti se ti samo lagano dolje, pa što bude'.

Zašto sve ovo spominjemo? Zato što, uza sve te navedene činjenice, skijašima nikako nije potrebno da im nesasvjesni organizatori Svjetskog kupa život još dodatno otežavaju katastrofalnom pripremom natjecateljskih staza. A upravo se to događalo već nekoliko puta i ove sezone, kada su se u posljednji trenutak, npr. uoči prvog treninga, 'pilili' neki preopasno pripremljeni terenski skokovi. Pa se, recimo, čisto zbog financijskih razloga i razloga prestiža, spust Kitzbühela morao održati u uvjetima u kojima samo srećom nije bilo nikakvih po zdravlje skijaša fatalnih padova. Dok je novi nastavak priča dobila danas u Garmisch-Partenkirchenu.

Organizatori u Garmischu, sjetit će se mnogi, već su prošle sezone bili 'na udaru' zbog pripreme staza za brze discipline na Svjetskom prvenstvu. Sjećamo se i gotovo pa bojkota ionako tada potresom mozga nevezano 'uzdrmane' Lindsey Vonn. A ono što je danas skijaše dočekalo na 'starom' Kandaharu najbolji spustaši svijeta ocijenili su - blago rečeno skandaloznim.

Staza na dijelovima potpuno mekana, na dijelovima potpuno zaleđena. Čitav niz neravnina (udarci koljenima o zube) i nemogućnost tečne vožnje - to je zajednička ocjena gotovo svih skijaša. "Na ovoj se stazi danas zaista nije isplatilo ništa riskirati", možda je i najbolji komentar uvjeta dan od strane niti manje niti više nego Didiera Cuchea. Koji je u cilj ušao s iznad 2 i pol sekunde zaostatka u odnosu na najbržeg. A da stvar bude potom još i 'bolja' - izvještaji s lica mjesta kažu kako je na jednom od zavoja na stazi snježni top, eto, jednostavno ostao raditi cijelu noć. Nitko normalan ne zna objasniti, pa pobogu, kako ili zašto?

Za utrkivanje već pripremljena podloga na tom je mjestu preko noći dobila tako novih oko metar svježeg snijega! Kojeg se, potom, sa staze uklanjati krenulo - pa očito tek nešto malo ranije od predviđenog starta utrke. Koji je s 12 morao biti zato i pomaknut na 13 h. Izrazito neozbiljno? Ocjenu prepuštamo vama. No kao poticaj za inspiraciju dajemo vam samo jednu sliku - zamislite što bi bilo s Vip Snow Queen Trophy utrkama da sljemenski "Crveni spust" netko za utrku pripremi na način kako to rade ljudi u Garmischu. A na Sljemenu se, podsjećamo vas, ipak vozi - samo slalom...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

 • Objavljeno: 26. siječnja 2012.   21:55h

  Član od:
  26.10.2007.

  Mjesto:
  Hrvatska, Zagreb

  Sljeme se odlicno pripremi, uz enormne troskove, ali sput staza je ipak malo duza i puno teza za pripremu.

 • Objavljeno: 26. siječnja 2012.   21:27h

  Član od:
  01.09.2004.

  Mjesto:
  Hrvatska, Zagreb

  Ključne dvije riječi - bez krivnje organizatora. A na Sljemenu se vozilo malo više utrka od samo ovih ovosezonskih, nije li tome tako?
 • Objavljeno: 26. siječnja 2012.   21:20h

  Član od:
  08.03.2005.

  Mjesto:
  Hrvatska, Dubrovnik

  Budi malo realan pa napiši da muški slalom na sljemenu nije bio regularan, doduše bez krivnje organizatora.

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

 • Vijesti

 • Info

 • Interview

 • Povijest

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3152819
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr