PROIZVOĐAČI

»

ELAN

07.11.2006.      

Autor: Željko Mihalić 

Elan skije 06/07

Slovenski proizvođač najavio je kolekciju skija za sezonu 06/07. Nema revolucije, ali ipak je paleta promijenjena, nema više Cross serije, nema više ni S serije, došao je Speedwave i Flow

Proizvođač iz Begunja donosi neke novosti u skladu sa trendom tržišta unazad nekoliko sezona, ali onu glavnu već smo upoznali. Tehnološki isto postoji nešto malo noviteta o kojima možete više pročitati ovdje. Promjene se očituju kao ukidanje S i Cross serije, uvođenje Speedwave serije te proširenje Magfire i Mantis serije.

Novu seriju predstavljaju Speedwave i Flow modeli. Speedwave modeli predstavljaju nam i novu Waveflex tehnologiju. Dolaze 4 modela Speedwavea; 8, 10, 12 i 14, koji se razlikuju po tvrdoći, ali su uglavnom iste namjene (za uređene staze), iako je nominalno zamijenila relativno nezapažene cross, ali i popularne S modele. Rasponi se kreću od 152 do 176 cm i radijusa primjerenih cross modelima od 10 do 16 m. Najjače modele krasi RST postranični zid i Fusion vez, a svi modeli dolaze sa vrlo dobrom Response frame jezgrom.

Ženski modeli (njih 9) imaju standardno pomaknuti položaj ravnoteže malo prema vrhu skije, kako je to već uobičajeno na svim ženskim modelima. Dolaze u tri serije Cosmo, Elegance i Fitness s duljinama od 144 do 168 cm, malih radijusa od 9 do 16 m, bez jačih antivibracijskih sistema i bez napredne tehnologije izrade postraničnih bridova, no jači ženski modeli Magic serije imaju x-press tehnologiju i AST. Naravno, Fusion sistem vezova je i ovdje sveprisutan, a dolazi u dva oblika Fusion2 i TFM. Svi ženski modeli su ciljani za rekreativnu populaciju što dodatno potvrđuje i količina ugrađene tehnologije, s tim da su od sve tri predstavljene serije ozbiljnijim ženskim rekreativcima namijenjeni ipak Fitness modeli sa Black magic modelom kao perjanicom ponude. Male razlike se uočavaju u kružnim lukovima odnosno dimenzijama vrha struka i repa skija, no svi su modeli dosta slični Magfire modelima i Whisper modelima. Jedina je iznimka Speed Magic model koji je zapravo ženska varijanta Speedwave modela (slika desno).

Magfire je postala jedina allmountain-allround serija koja bi trebala biti pomirba sad već bivše S serije i Mantisa, primjenjiva i raznovrsna. Seriju predstavljaju 4 modela Magfire 6, 8, 10 - na slici lijevo i 12, po sistemu numeriranja, koji je već poznat sa ostalih elanovih modela. Koriste X press sistem torzijske kontrole i prijenosa na rubnike, AST postranični zid (Magfire 12 koristi i RST, koji nalazimo na race modelima). Duljine su poprilično univerzalne od 152 do 176 cm, a radijusi ipak mali premali za all mountain skije, od 11 do 15 metara. Magfire 12 je ipak ovdje iznimka, jer se duljine kreću od 152 do 184 cm s radijusom od gotovo 20 m na najduljem modelu i širinom struka od 76 mm, ipak pokazuje da su joj ciljana skupina allmountain skijaši. Također se i po zelenoj boji daje naslutiti da je najjači Magfire model namijenjen ozbiljnijim skijašima.

S serije više nema, njen je nasljednik jednako tako Speedwave serija, iako je neupitno da je S serija imala više tržišnog uspjeha od, zaključak se sam po sebi nameće, neuspjelog eksperimenta s Cross serijom.

Kod Race serije ima dizajnerski najmanje promjena, odnosno ta je serija doživjela povratak korijenima. RST (racing sidewall technology) konstrukcija postraničnog zida koji je, naravno, vertikalni, i Fusion pro na svim modelima, uz double x-press stabilizaciju. Boje race modela su ostale više manje karakteristične, zeleni modeli race skija sa GSX i SLX kao najjačim modelima i ponešto oslabljenim (donatjecateljskim), ali još uvijek respekta vrijednim GS i SL modelima duljina od 155 do 178 cm i radijusima od malih 11,5 m na slalomskim modelima, do 18,3 m na najvišim veleslalomskim modelima. Oznaka Pro označava da se radi o Fusion Pro sistemu ugradnje vezova.

Flow serija koja se pojavljuje kao novitet, je također namijenjena rekreativcima, a po izgledu neodoljivo podsjeća na starije Whistler i Whisper modele. Dolaze u 4 inačice; 8.2, 6.2 i dva identična, ali različito obojana 4.2 modela. Namjena je potpuno jasna, uređene staze i umjerene brzine, što dodatno potvrđuje činjenica o monoblock konstrukciji, koju prate redom lakše jezgre: corelock na 8.2, 6.2 ima sidelock jezgru, a 4.2 comprex. Rasponi duljina su 144 - 176 cm i pripadajući radijusi 10.3 - 16 m. Gabariti skija su prave allround namjene, širne struka su na svim modelima 71 mm, a vrhovi od 114 na slabijim do 116 mm na najjačim modelima. Za očekivati je da će ovi modeli biti popularni među skijašima hedonistima, ali ne i onima željnim adrenalina.

Mantis serija je ponovo vraćena na 4 modela i karakteriziraju je modeli koji nemaju Fusion vezove; novi M1111, te M999, M777 i M666. Duljina od 160 do 192 cm te širina strukova i do 99 mm (ili čak 121 mm na modelu M1111) pokazuje da je ovo skija rađena za powder i duboki snijeg. Iako nemaju platu i Fusion vez, ipak imaju vertikalne postranične bridove poput race modela (RST). Stabilizacije na najjačim modelima nema, dok dva slabija modela sa sobom donose X-press tehnologiju. Čini se kako će ipak na najveću popularnost naići M666, svojevrsni kompromis skije za pistu i izvan nje sa širokim vrhovima i repom, te strukom od primjenjivih 76 mm. Zanimljiva je činjenica da svi modeli imaju Racing sidewall konstrukcjiu postraničnih zidova.

Za park Elan je proizveo 5 modela (jedan model više nego lani), sve također nose predznak M (M02.2 double rail, M02 rail, M fuego, M tribe i M flame). Većina modela koristi rail edge tehnology (predstavljen prošle godine) sa donje strane koja omogućava lakše klizanje po railovima, ali je nalazimo samo u najjačem M 02 modelu te M02.2 koji ima dvostruki sistem spomenutog ojačanja. Iako nemaju Fusion sisteme, jači modeli imaju RST postranične zidove.

Generalni je zaključak da je Elan procijenio kako bi Speewave trebao pokriti najveći dio tržišta namijenjenog rekretivnim skijašima (i allroundera i naoprednih rekreativaca, pa čak i vrlo dobrih skijaša), no kako vrijedi i sve veću pažnju obraćati na park i powder, i tu nudi dosta modela na izbor.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127171
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr