PROIZVOĐAČI

»

ELAN

10.08.2011.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: Elan d.d. Begunje 1, 4275 Begunje na Gorenjskem Slovenija

 

Elan SL Waveflex Fusion (11/12)

Ljubitelji slalom zavoja koji traže skiju za učenje istih, mogli bi se pronaći u ovoj uzdanici iz Elana. Dobrim omjerom lakoće, tvrdoće i okretnosti, bez gubitka na agresivnosti, nastao je Elan SL.

Testirani model: 165 cm, r = 12,9 m
Sidecut: 116-66-104
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170 cm
-.--.-


-.-Goran Razić-.-Svijet slalom skija oduvijek je plijenio pozornost velikog broja skijaša. Atraktivnost izvođenja kratkog zavoja po  rubnicima te dinamika samog zavoja ne ostavljaju ravnodušno gotovo niti jednog skijaša. No, da bi se tehnika slalom zavoja dobro usvojila potreban je osim škole i kvalitetan odabir skije. U Elanu su to svakako uzeli u obzir kada su stvarali SL model. Podsjetimo, SL model je "mlađi brat" najjače rekreativne slalom skije u Elanu, modela SLX. Od skije namijenjene za ulazak u race svijet kratkih zavoja očekuje se agilnost, stabilnost, brzina te agresivnost, ali također i mirnoća te svakako i bolja tolerancija skijaševih pogrešaka. Ako je suditi po riječima iz Elana, SL je idealan izbor za to, no pogledajmo da li smo i mi bili istog mišljenja nakon testa.


Upečatljiv dizajn, kombinacijom zelene, crne i bijele boje s bijelim natpisom modela i proizvođača skije izgleda vrlo atraktivno. Mogli bismo reći kako u Elan race kategoriji skija prevladava zelena boja, pa su dizajnerske razlike između skija minimalne. Treba svakako spomenuti kako se najjači model SLX razlikuje od testiranog SL modela po nekoliko crvenih crtica dodanih na skiji, uz minimalnu korekciju rasporeda zelene, crne i bijele boje. (Više detalja potražite u članku Elan tehnologije 11/12)

Težina SL modela nas je iznenadila. Na testiranoj dužini od 165 centimetara stekli smo dojam kako je skija možda čak i lakša od konkurencije. Hodanje i prenošenje ne zadaje nikakve probleme. Upravo ta smanjena težina otvara mogućnost okretnije vožnje s manje umora.

Što se tvrdoće tiče, očekivali smo malo jaču skiju. Iako skija šalje dobru povratnu informaciju u zavoju na skijaša, ponekad se osjeti da joj nedostaje malo više eksplozivnosti. U tome ne treba tražiti veliku manu, jer ova skija i jest namijenjena skijašima koji se prvi puta susreću sa Race skijom te su greške sastavni dio tog djela učenja. Jedna od prednosti njene olakšane tvrdoće je i manje umaranje skijaša. Nakon više sati skijanja nismo osjetili preveliki umor, što svakako ide u prilog skijašima za koje je namijenjena.

Dojma smo kako rubnici zahtijevaju malo jači stisak da bi napravili ono za što su namijenjeni. Susret sa ledom i tvrđom stazom SL-u je domaći teren, pa se neko veće proklizavanje rubnika nije osjetilo. U samim zavojima, skija se ponaša mirno i rekli bi smo poslušno odrađuje sve što se od nje traži.

-.-Goran Razić-.-Ukoliko ste iznad prosječan skijaš te vaši skijaški apetiti naginju prema race kategoriji, u uži izbor svakako uvrstite i ovaj Elanov model. Lagan i vozljiv SL priuštit će vam osjećaj moći i brzine iz race svijeta, no u kontroliranom obliku kako biste uspjeli cijeli dan bez prevelikog umaranja skijati na njoj. Ukoliko već imate iskustva na slalom modelima te ste korpulentnije građe, mišljenja smo kako bi vam ova "light" verzija ipak bila prelagana, pa bi ste za svoj odabir trebali zaviriti stepenicu više - recimo Elan SLX.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   18:02h

    Član od:
    23.11.2012.

    Mjesto:
    Srbija, Novi Sad

    Dragi gospodine skijam odkad znam za sebe a kao učitelj skijanja radim 16 godina.Trenutno radim na Kopaoniku.Pozdrav za Rijeku!
  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   15:16h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Pošto si iz Novog Sada, zanima me gdje radiš toliko kao učitelj?
  • Objavljeno: 23. studenog 2012.   12:44h

    Član od:
    23.11.2012.

    Mjesto:
    Srbija, Novi Sad

    Odlican izbor skije naravno za malo bolje skijase.Posjeduje sve odlike race skije uz prednost po meni u odnosu na slx da je malo meksa ugodnija za voznju,ne "razbija" noge...S obzirom da provodim godinama po stotinak dana godisnje na snjegu jer radim kao učitelj skijanja mislim da sam koliko toliko kompetetan da napravim poredjenje a uz to posjedujem oba ova modela i slx i sl.

Prikazano 3 od 3 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 208990
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr