PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

19.04.2009.      

Autor: Elinka Barišić 

Rossignol skije 09/10

U novoj sezoni bez bitnih promjena i s već provjerenim modelima. Pogledajmo što nudi Rossignol za 09/10 sezonu

Već dobro poznata ponuda francuskog proizvođača skija nastavlja se i ove sezone. Rossignol nije puno mijenjao, a i dizajnerske odlike ostale su slične. 

Race kategorija ove sezone ima nešto manji broj modela, barem prema kataloškim tablicama. Natjecateljske modele predstavljaju  Radical RS i Radical RX modeli, dok vrh komercijalne ponude predstavlja Radical Worldcup paleta sa po dva slalomska i dva veleslalomska modela. Oznake su ostale iste, kao i prepoznatljivi narančasti dizajn, pa će i ove sezone tu biti slalomski modeli R9S (na slici ispod) i R8S, te veleslalomski R9X i R8X. Oversize tehnologija, uvedena u natjecateljsku kategoriju prošle godine, i dalje je prisutna, pa tako veleslalomski modeli imaju, što je rijetkost, širinu struka čak 80mm! Također, i dalje postoji natjecateljski model na kojeg je moguće montirati Mutix nastavke. Ove je godine u katalogu deklariran samo jedan model Radical R11 Mutix. Prošle je godine, naime, bilo u ovoj skupini čak tri modela, ovisno o kombinaciji Mutix nastavaka, dok je realno to sve bila jedna te ista skija, pa od tuda i ove sezone nešto manji broj modela.

-.--.-

Cross serija, u kojoj su bili X-Fight modeli, je ukinuta te se svi ostali modeli iz Rossignol ponude nalaze u allmountain skupini, namijenjenoj ne samo stazama već i razgaženom ili svježem snijegu. Zenith, rekreativna linija skija namijenjena skijanju u svim uvjetima, također je poput natjecateljske ove sezone s nešto manjim brojem Mutix predstavnika. Ostao je samo jedan -   Zenith Z10.0 Mutix (na slici ispod), no priča je ista: broj modela prošle godine bio je samo rezultat kombiniranja Mutix nastavaka, dok je realno to sve isti model. Za razliku od natjecateljskih modela kod kojih Mutix nastavci mijenjaju radijus, kod Zenitha se nastavcima može mijenjati tvrdoća skije. Više o varijantama Mutixa možete pročitati u članku o tehnologijama.

Obične" Zenith modele predstavlja jedan model više. Zenith Z9.5 namijenjen je odličnim skijašima, dok su ispod njega modeli Z6.5, Z3.0 i najslabiji Z1.0. Svi modeli imaju radijuse oko 15, odnosno 16m, te su dosta široki, kako u struku, tako i na vrhovima skija. Namijenjeni su, kao što smo već napomenuli, pretežno vožnji uređenim stazama u bilo kojem izdanju, ali i ponekoj vožnji van staze.

-.--.-

Prošle sezone uvedena linija za manje zahtjevne skijaše i dalje je prisutna. Jednostavno upravljive skije koje lagano idu u zavoje te predstavljaju dobar odabir za one koji žele napredovati nose ime PMC te dolaze u varijantama PMC Limited za napredne rekreativce, PMC 3000 (na slici ispod) za srednje rekreativce, te PMC 2000 za početnike.

-.--.-

Bandit serija, i dalje ima dvije vrste zakrivljenosti, no za razliku od prošlogodišnjih modela gdje se zakrivljenost mogla mijenjati proizvoljno (Dual Camber tehnologija), ove sezone modeli imaju fiksiranu zakrivljenost koja može biti tradicionalna (tzv. single camber), ili obrnuta (tzv. reverse camber). Model koji je obrnuto zakrivljen, odnosno vrhovi skija zakrivljeni su prema gore, nosi naziv PRO RC 112 i namijenjen je ekstremnim skijašima koji skijaju isključivo van staza. Već uobičajeno, brojevi uz modele označavaju širinu struka, dok kratice RC i SC označavaju kakvu skija ima zakrivljenost. U modele s normalnom zakrivljenošću spadaju SC96 i SC86 i SC80 (na slici ispod). 

-.--.-

SAS, što je kratica projekta Seven Artistics Sins, krije freestyle modele. Backcountry modeli su S7, S6, S5, S3, a  modeli za park S4, S2 i S1.

Kod ženskih modela najveća promjena ove sezone je u dizajnu, koji je napravljen izuzeto maštovito i zanimljivo.  Vodeća serija predstavljena allmountain modelima iz Attraxion linije, ove godine ima i model Attraxion Echo (na slici ispod), koji je "enivorment friendly" skija. Naime, izrađena je isključivo od prirodnih materijala, materijali koji štete okolišu su smanjeni na neophodni minimum, korišteni su reciklirani materijali, a kako bi se potakao regionalni razvoj korištene su sirovine proizvedene u Francuskoj i Španjolskoj.

-.--.-

Ostali modeli i dalje uključuju Attraxion XII, potpuno novi, slalomski model, dok je XI Mutix otišao u prošlost. Tu su zatim već poznati Attraxion VI, III i najslabiji I. Attraxion style skupinu također predstavljaju modeli I, III i VI (na slici ispod), no u ovoj gami je naglasak stavljen na dizajn. Ove godine sva tri style modela imaju različitu grafiku na lijevoj, odnosno desnoj skiji, što je najizraženije kod najslabijeg modela u kojem je jedna skija crna, a druga bijela.

-.--.-

Harmony skupinu, poznatu po neobičnom struku čine dva modela u dva izdanja: Harmony I i II, koji dolaze i u verziji "style" (na slici ispod Harmony II style), a zanimljivo je da se nakon godinu dana pauze vratio i model Passion

-.--.-

Freeride linija Bandit za skijašice također je promijenila svoj dizajn, te su također ovdje skije dizajnerski "rasparene", a dolaze u tri različite širine: B86 Woman, B80 Woman (na slici ispod) te B74 Woman.

-.--.-

Cure imaju i svoju liniju namijenjenu snowparku u kojoj su modeli Poppy 80 i Trixie 80

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 294512
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr