OPREMA

»

SKIJE

06.07.2009.      

Autor: Branimir PaškvanUstupio: SVS sport
Trzin I.O.C. Blatnica 14
1236 Trzin, Slovenija 
tel: +386 1 560 50 56
 

Rossignol Radical R9S WC TI Oversize (09/10)

Kod Rossignola ništa novo - i ove sezone nude nam jedan od najboljih slalomskih modela na tržištu!

Testirani model: 165 cm, r = 12 m
Sidecut: 124-70-112
Dostupne visine: 155, 160, 165, 170, 175 cm

-.-Skijanje.hr-.-Dobra je stvar što i dalje postoje ljudi koji smatraju da je kod proizvoda ipak bitnija konstanta u kvaliteti od potrebe da se svake godine izbaci neki "potpuno drukčiji" proizvod "revolucionarne tehnologije" i novog, spektakularnog imena. Rossignol već šestu godinu izlazi s provjerenom Oversize garniturom i pouzdanom drveno-titanskom konstrukcijom bez puno galame i "glumatanja". Radical R9S spada u Race kategoriju zajedno s nešto tvrđim i zahtjevnijim Radical RS i Radical RX ("FIS Approved") modelima te svojim veleslalomskim pandanom R9X-om i nešto mekšim varijantama R8S i R8X.

Vanjštinom se novi R9S neznatno razlikuje od prošlogodišnje varijante. Dizajn u efektnoj i jednostavnoj kombinaciji narančaste i zelene boje djeluje moderno i svježe, uz decentnu dozu sportske agresivnosti.

Testirani model od 165 cm ima radijus od 12m i identičan sidecut (124-70-112) kao i ostali dostupni modeli dužina 155, 160, 170 i 175 cm. Zanimljivo je da je isti standard primijenjen i na veleslalomske modele s jedinom razlikom u širini struka koja kod njih iznosi 80 mm. Jezgru konstrukcije čini i u FIS modelima korištena drvena jezgra koju sa svih strana omeđuje tanki sloj titanske mrežice nazvan Titanium Torsion Box. Kao što joj i ime kaže, ovoj je konstrukciji zadaća pojačavanje torzijske krutosti skije. Rossignol se i dalje tvrdo drži okomitog reza postraničnog zida koji dokazano bolje podupire rubnike od nakošenog postraničnog zida koji rubnike smješta šire od gornje površine skije. U skiju je i ove godine integriran VAS (Vibration Absorbing System) zadužen za upijanje vibracija, a vezove i ove godine montiramo na u skiju integriran TPI (Twin Pulsion Integral) dvopružni sistem nosača.

Na terenu skija pokazuje sve odlike kvalitetne slalomske skije baš kao i njeni prethodnici. Kratki zavoji se izvode bez pol' muke, a s prelaskom na veće strmine i veću dinamiku vožnje mogli biste doživjeti takvu eksploziju samopouzdanja da ozbiljno počnete razmišljati o profesionalnoj karijeri. Poželite li potegnuti par dužih zavoja - opet nema problema, skija je jednostavno fantastično izbalansirana i dopušta jednostavno savijanje pri svim brzinama, istovremeno ne popuštajući pod torzijskim naprezanjima i čvrsto držeći zadani pravac. Iz istog je razloga dobra i za carvere nešto manjih težina koji neće morati skakati po skiji ne bi li je prisilili na savijanje. U vožnji ravno skija se ponaša začudno stabilno s obzirom na jako izraženi sidecut čemu razloge valja potražiti u srazmjerno širokom struku. Isti je zaslužan i za dobro ponašanje na bljuzgavim i mekanim terenima na kojima se tvrde, kratke i relativno uske slalomske skije obično pokažu dosta nestabilnim i teško upravljivim.

-.-Skijanje.hr-.-Zbrojimo li sve rečeno Radical R9S nedvojbeno je jedan od naboljih "pickova" u ovogodišnjoj slalomskoj ponudi. Sjajno izbalansirana carving skija koja se jednako dobro ponaša na svim vrstama podloga (izuzmemo li naravno zahtjevnije off-piste terene). Ukoliko su pak vaša koljena ipak malo preumorna za cjelodnevno akceleriranje u zavojima vjerojatno ćete potegnuti za nešto mekšom "8" inačicom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242484
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr