PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

07.09.2012.      

Autor: Ivan Kašuba

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon Enduro XT 800 Powerline (12/13)

Gotovo najbolji kompromis materijala u pogledu allmountain skija, krasi ovu skiju. Enduro XT 800 ne pristaje na ništa manje osim savršenog.

Testirani model: 182 cm, r = 18.8 m
Sidecut: 125-79-107
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175, 182 cm

 

-.--.-Iako je o ovoj skiji već sve napisano prošle godine, nije na odmet ponoviti takav hvalospjev, kojeg ova skija u potpunosti zaslužuje.

Da ponovimo, ovo je jedan model ispod najjačeg u Salomon allmountain seriji skija. Skija je namijenjena širokom spektru terena, no ipak naglasak je stavljen 80% na uređene staze, čime bi se upotpunosti složili.

Noviteta i izmjena u samoj izradi ovog u usporedbi sa prošlogodišnjim modelom nema. Standardno je tu čvrsta jezgra skije napravljena kompletno iz drveta, nezaobilazni Powerline, koji osigurava dodatnu snagu i čvrstinu skije te jedan mali novitet, a to je uz već postojeći sloj titanijuma, sada i sloj od bambusa. Bambus je lagan, a prvenstvena mu je namjena omogućavanje, odnosno ubrzati reakcije skije. Pogotovo u okretanju s rubnika na rubnik. 

Dizajn je koncipiran nešto maštovitije nego prošle godine, no i dalje ne odaje dojam skije koja bi trebala privlačiti posebnu pažnju. Prošlogodišnji minimalistički, bijeli dizajn sa smeđim slovima i pokojom crtom sada je osvježen crnim linijama uzduž ruba skije te zelenim natpisom i znakom proizvođača na vrhu skije. Odmah iza i ispred vezova možemo primijetiti i rešetkastu strukturu, kojom se očito željelo dodatno naglasiti postojanje titanijskog sloja u Enduru.

O voznim karakteristikama XT 800 ne treba puno pisati. Ovo je jedna od rijetkih skija koja sama priča svoju priču, bez potrebe dodatnih pridjeva i uveličavanja. Nakon prvog spusta na njima sve su karte bile bačene na stazu. Skija nas je oduševila. Nevjerojatna preciznost, brzina i snaga jednostavno je prštila iz Endura. Imali smo osjećaj kao da ne postoji prepreka na stazi koju ne možemo njome proći. Dugi zavoji jednostavno vas zovu da još više jurite i stišćete skiju. Podrhtavanja gotovo da i nema. Rubnici skije se ponašaju kao da grizu stazu i da se skijamo po tračnicama. Osmijeh nam nije silazio sa lica. Već nakon drugog spusta, znali smo gotovo sve o ovoj skiji.

Duboki, razrovani snijeg također je prolazio bez većih teškoća uz pomoć prisutnog Rockera, dok borba s ledom nije ostavljala mogućnosti predaha... ali za led. Jedina mana, točnije rečeno nedostatak koji bi ovoj skiji mogli zamjeriti fizički slabiji skijaši, je njena težina. Kada bi rekli da je teška, lagali bismo, no ipak njena masivnost izlazi iz gabarita prosječnih allmountain modela, no ipak je izvrsno iskorištena i ujednačena. Samim time mišljenja smo kako ovo nikako nije skija za početnike ni obične rekreativce, već one koji znaju što žele od skije.

Svi oni koji traže model skije prvenstveno radi sebe, odnosno za bolje, snažnije i jače skijanje te raznolike uvjete na stazi, a imaju dovoljno kondicije, svakako bi trebali provozati ovu "tihu" i na prvi pogled prosječnu skiju. No ne zaboravite onu narodnu: "Tiha voda, brege dere".

-.--.- 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 194496
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr