16.01.2007.      

Autor: Goran RazićPhoto: Skiwax.ca Izvor: Daily Telegraph, BHski.ba 

Voskanje skija u vožnji?

Tako bi glasio opis novog izuma znanstvenika sa sveučilišta u Sheffieldu.

Prema pisanju Daily Telegrapha, a koje prenosi BHski, novi sistem podmazivanja skija, koji se sastoji od "spremišta" tekućeg voska pored veza i sitnih otvora na bazi skije, navodno doprinosi i do 32 % boljim performansama skija na snijegu.

Peter Styring, izumitelj ovog koncepta, nada se kako bi automatsko voskanje skija u komercijalnoj proizvodnji moglo zaživjeti već do Olimpijskih igra u Vancouveru 2010. g., a dokaz da bi ovaj novitet mogao pronaći svoje mjesto i u natjecateljskom skijanju potkrjepljuje riječima kako već 1 do 2 % bolje vrijeme dijeli osvajača podija od 15. u poretku.

Prof. Styring i njegov kolega dr. Alex Routh testirali su velik broj materijala za podmazivanje, ali još uvijek nisu izašli u javnost s točnim podacima o vrsti korištene tekućine. Jedino što su izjavili je da je korišteni materijal biorazgradiv i potpuno neopasan za okoliš.

Hoće li ovakve "SF" metode ikada zaživjeti, ovisi prvenstveno o proizvođačima opreme, koji bi trebali prepoznati prednosti takvih noviteta. Isto tako, reakcije skijaša su još jedan vrlo bitan kriterij u masovnoj proizvodnji, a kako će zaista biti, preostaje tek da vidimo.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 253206
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr