OPREMA

»

SKIJE

19.08.2013.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Salomon Austria GmbH
info_cro@salomon-sports.com
www.salomon-sports.com

 

Salomon X Race (13/14)

Salomon je s novim X Race modelima okrenuo novu stranicu izrade svojih natjecateljskih skija za široke mase. X Race označava svojevrsni cross model slaloma i veleslaloma, odnosno skiju koja svojom visinom diktira radijus.

Testirani model: 159 cm, r = 12.4 m
Sidecut: 123-74-103
Dostupne visine: 143,151,159,167

 

-.--.-Odaberemo li kraću skiju imamo slalom model, a odaberemo li, pak, dužu skiju, imamo veleslalom model. No bazično, riječ je o istom modelu i izgledom i sastavom. 3v i 2v modeli konačno su otišli u prošlost, no novi model je ipak izgledom ostao donekle dosljedan prošlogodišnjim race modelima. 

Skija je dominantno plave boje, s crno žutim kombinacijama slova koja i dalje govore kako je ovdje riječ o Salomonovom top modelu. Izgled ne pršti ekskluzivom, ali kombinacija korištenih boja i oštrih linija natpisa modela jasno daje agresivnu notu cijelom izgledu. Naravno, ovo nije slučajno, ipak je riječ o Salomonovom top 'onpiste' modelu. 

X Race ima potpuno 'drvenu' jezgru ojačanu slojevima titana, dok je za čvrstoću, stabilnost i općenito bolje performanse zadužen Salomonov Powerline sistem. Za bolju upravljivost zadužen je pak Salomonov carve rocker koji blago odignutim 'nosom' skije omogućava lakše upravljanje te isto tako olakšanu inicijaciju zavoja. 

Na terenu smo imali prilike voziti dva X Race modela; slalomski visine 165 cm i veleslalomski od 180 cm. Kao što se moglo očekivati skije su potpuno iste osim što ih razlikuje drugačija geometrija, ponajprije u pogledu visine i radijusa. I dok je model od 165 cm nudio pravo veselje na stazi svojim malim radijusom, veleslalomski model je zvao na brzinu i nudio zavidnu stabilnost pri većim brzinama. 

Ono što svakako valja izdvojiti jest to da skije iako su s pravom smještene u race razred one ipak ne spadaju u sferu beskompromisnih trkača koji su zaduženi isključivo za brzinu i nagle promjene smjera koje će znati izvesti samo utrenirani pojedinci. X Race ipak nudi svojevrsni kompromis. Iako torzijski vrlo čvrste, X Race skije u pogledu fleksijske krutosti (a čemu svakako doprinosi i rocker tehnologija) nude ipak podosta tolerancije na stazi. Skije je moguće voziti zaista na širokom spektru staza, a vijuganje će biti zadovoljstvo ne samo na zaleđenim i strmim stazama već i na nešto blažim stazama te isto tako i pri manjim brzinama. 

Rubnici su se pokazali vrlo dobri te su dva dana trpjeli cjelodnevnu vožnju po svim mogućim terenima bez pokazivanja popuštanja. 


X Race je logičan nastavak Salomonove race priče, kako izgledom tako i karakteristikama. Ono što je novo i što je svakako za pohvalu je ta jednostavnost koja je sada prisutna. Odabir odgovarajuće skije je još lakši, a ukoliko želimo, možemo odabrati skiju koja bi spadala praktički između dva razreda. Upravo to bismo i preporučili potencijalnim kupcima. Radijus od cca 17 metara i visina od primjerice 175 cm bi možda bio i najbolji izbor za ovakvu skiju. S takvom "race - allround" skijom moguće je gotovo sve. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. rujna 2013.   22:37h

    Član od:
    13.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Cijena*
  • Objavljeno: 08. rujna 2013.   21:53h

    Član od:
    13.09.2011.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Zna li netko koja je cjena ovih?

Prikazano 2 od 2 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Recenzije

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 325904
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr