SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

19.03.2007.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2006/07.

 

Forni di Sopra

Izvan glavnih skijaških puteva leži zanimljivo skijalište o kojem vrijedi razmisliti pri planiranju vikenda na snijegu.

Forni di Sopra
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 220 km
udaljenost od Zagreba 360 km

Teško da ćete naći poznanika koji je skijao u Forni di Sopra. Štoviše, većina će imati problema i sa samim lociranjem tog malog talijanskog mjesta na karti. Pored zvučnijih skijaških destinacija u Italiji, za Forni di Sopra naši se skijaši rijetko odlučuju. Neopravdano, pogotovo tražimo li skijalište za dnevno ili vikend skijanje.

Naselje Forni di Sopra se smjestilo u regiji Friuli-Venezia-Giulia, 70-ak km sjeverozapadno od Udina, a skijalište je u sastavu tvrtke Promotur koja vodi i Piancavallo, Tarvisio, Zoncolan/Ravascletto i Sella di Neveu. Broj staza zaustavlja se na 15 km, a skijalište je podijeljeno na dva predjela odvojena cestom. Pozornost iskusnijih skijaša privući će sjeverni predio pod imenom Varmost na koji otpada otprilike 2/3 kilometraže staza. Tu su dvije nove 4-sjedežnice te jedna 2-sjedežnica starijeg datuma (uskoro bi trebala biti zamijenjena novom 4-sjedežnicom) koje dižu skijaše iz doline sa 907 mnv do najviše točke skijališta na 2,065 mnv ispod vrha Monte Crusicalas.

-.-Goran Vukelić-.-

Nakon što se ovdje nauživate pogleda na snijegom prekrivene karnijske Alpe čeka vas dug spust odličnom crvenom stazom natrag u dolinu. Poznata Varmost-Crusicalas staza, dugačka oko 7 km, u svojem srednjem dijelu nudi dvije varijante od kojih jedna zna biti rezervirana za veleslalomska natjecanja. Ovaj je predio izložen suncu cijeli dan tako da se velik broj skijaša jednostavno odluči prepustiti lješkarenju zavaljeni u ležaljke. Da bi odmor bio ugodniji, pobrinut će se vrlo dobra kuhinja rifugia Malga Varmost na 1,758 mnv.

Na odvojenom, južnom lokalitetu Davos nalaze se preostale staze namijenjene u prvom redu početnicima i najmlađim skijašima. Dva su lokaliteta spojena vrlo zanimljivim prijevoznim sredstvom koje se naziva gattobus - ratrak prilagođen prijevozu putnika. Inače, cijelo je skijalište pokriveno sistemom umjetnog zasnježenja, no čak ni u uvjetima globalnog zatopljenja Forni di Sopra se ne moraju bojati za skijašku sezonu. Naime, ovdje je redovna stanica Svjetskog kupa u skijanju - na travi.

-.-Goran Vukelić-.-

Najmlađi će vrijeme s oduševljenjem provesti u Fantasy Snow Parku, zabavnom centru na snijegu koji nudi sanjkanje, skijanje, snowtubing i ostale snježne radosti za djecu. Malo stariji se izvan staza mogu zabaviti na klizalištu, ledenim stijenama, u šetnjama s krpljama ili možda na 13 km staza za skijaško trčanje.

U mjestu se nalazi nekoliko hotela i privatnih iznajmljivača soba koji pokrivaju potrebe skijaša koji ovdje dolaze prvenstveno za vikend. Skipass se može kupiti na početnim stanicama ski liftova u dolini, a u samom je mjestu moguće iznajmiti skijašku opremu kao i potražiti poduku talijanskih učitelja skijanja. Parking uz glavnu prometnicu je besplatan. Cijene na skijalištu se kreću od 6 eura za predjelo (tjestenina, minestrone) do 8 eura za glavno jelo (odrezak, kobasice s prilogom), a uzmete li oboje cijena je povoljnijih 12 eura.

-.-Goran Vukelić-.-

Cijena dnevnog skipassa za odrasle iznosi 24 eura, dok 6-dnevni skipass stoji 108 eura. Zanimljive su i opcije "skijanja na sat" (sci@ore) gdje je moguće kupiti skipass za točno određeni broj sati skijanja u danu ili sezoni. Također, nude se i različite pogodnosti u vidu sezonskih i regionalnih karata s kojima je moguće skijati na svim Promoturovima skijalištima te nekim susjednim austrijskim.

Od Rijeke do Forni di Sopra treba prevaliti oko 220 km. Autocesta vodi Trsta preko Udina do izlaza Carnia-Tolmezzo (cestarina 4,40 eura), nakon čega treba nastaviti običnom cestom SS52 kroz Villa Santinu i Ampezzo do Forni di Sopra. Od Zagreba do ovog talijanskog skijališta put je dug oko 360 km, a vodi preko Ljubljane, Kranjske Gore, Tarvisia pa autocestom u smjeru Udina. Nakon izlaza Carnia-Tolmezzo treba pratiti cestu SS52 kao što je već navedeno.

Najveća prednost Forni di Sopra? Pored 7-kilometarske staze na Varmostu i zabave na snijegu za najmlađe to je sigurno činjenica da ovdje apsolutno nema gužve, kako na stazama tako i na ski liftovima. Dobivate dojam da je skijalište rezervirano samo za vas i poželite ne skinuti skije s nogu cijeli dan…

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 300019
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr