05.09.2006.      

Autori: Elinka Barišić, Goran VukelićPhoto: www.funivie.org, www.wiegandslide.com, Sloveniaholidays.com 

Alpine coaster uskoro u Italiji

Skijalište Merano 2000 gradi prvi alpine coaster u Italiji.

Na skijalištu Merano 2000 u Italiji privode se kraju radovi na prvom alpine coasteru takve vrste u Italiji. Alpska inačica popularnih roller coastera trebala bi zaživjeti i prije početka skijaške sezone koji je za ovo skijalište planiran za 08. prosinca 2006.

Nakon 2 godine pregovora krenulo se u izgradnju alpine coastera čija trasa prolazi ispod kabinske žičare Falzeben i sjedežnice Wallbach. Alpine coaster će biti zadužen za podizanje adrenalina svima koji se odluče na vožnju u svojevrsnim "sanjkama" za dvoje niz stazu dužine 1,100 m i visinske razlike 195 m. Sanjke klize niz čeličnu konstrukciju čije amplitude iznose od 1 do 6 m, a automatska kočnica priječi da pređu brzinu od 45 km/h. Također, postoji mogućnost i ručnog kočenja za one kojima se ta brzina čini previsokom.

Alpine coaster će biti u pogonu čitave godine, a tokom zimskog perioda na čelo sanjki će biti pričvršćena svojevrsna ralica koja bi trebala strugati eventualni led ili snijeg sa tračnica. Predviđeno je da će u pogonu biti 57 sanjki, od toga 20 natkrivenih u slučaju kiše ili snijega. Staza će opisivati nekoliko "osmica" s različitom visinskom razlikom, a prve naznake staze vidljive su na priloženim fotografijama. Cijela je investicija vrijedna oko 800,000 eura, a izvedena je uz konzultacije sa Uredom za zaštitu okoliša kako bi što manje šume bilo posječeno.

Skijalište Merano 2000 nalazi se u talijanskoj pokrajini Alto Adige, u blizini grada Merano, sjeverno od Bolzana. Broji 40 km staza, uz 7 žičara. Skijalište se proteže na nadmorskoj visini od 1670 m do 2300 m.

Slična stvar postoji već i nama u blizini, na slovenskom skijalištu Straža u samom centru Bleda (na slici lijevo). Dužina bledske pruge je 520 m, uz visinsku razliku 131 m, te najveću brzinu 40 km/h. Cijena jedne vožnje je 1.000 SIT, a ljetno sanjkanje moguće je do 5. studenog. Pored Bleda, ovaj adrenalinski užitak postoji i na Rogli, te u Kranjskoj gori.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 271720
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr