26.03.2007.      

Autor: Goran Vukelić 

Fazani pod stresom zbog freeride-a

Skijanje izvan označenih staza dokazano podiže razinu stresa kod fazana.

Stres više nije kategorija ekskluzivno "rezervirana" samo za čovjeka. I mnoge životinje pate od njega, a najnovija potvrda za ovu tezu došla je nedavno iz Švicarske.

Švicarski World Wildlife Fund (WWF), u suradnji s biolozima Sveučilišta u Bernu, objavio je rezultate mjerenja razine stresa kod planinskih fazana koji obitavaju na područjima zanimljivim i skijašima. Kod te populacije fazana izmjerena je prosječno 20% viša razina stresa nego kod onih koji obitavaju u izoliranim područjima. Čak štoviše, u danima kad su izloženi susretu s ljudima fazanima se stres pojačava do 60%!

Do rezultata su znanstvenici došli mjereći razinu kortikosterona, tzv. hormona straha, kod životinja. Povišene razine su imali fazani koji obitavaju na područjima između visokih planinskih pašnjaka i nižih šumskih pojaseva, a to su upravo područja koja posjećuju svi željni skijanja u netaknutom snijegu izvan označenih staza, kao i turnog skijanja te alpinizma. Iako ne spavaju zimski san, fazani u tom periodu životne funkcije svode na minimum te su i osjetljiviji na bliske susrete s čovjekom.

Sljedeći put kad se zaputite u istraživanje netaknutog snijega, a ljubitelj ste prirode, dvaput razmislite. Čini se da životinje nisu pretjerano oduševljene izletnicima koji žele doživjeti iskonski kontakt s prirodom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 568206
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr