04.05.2005.      

Autor: Goran RazićPhoto: www.alumni.ca www.spiritofmaat.com 

Globalno zatopljenje... nove (stare) spoznaje

Nova američka meteorološka istraživanja, provedena na dnu oceana te iz zemljine orbite, otkrivaju neka nova saznanja. Na žalost ta saznanja idu isključivo u prilog teoriji globalnog zatopljenja. Što nas to očekuje u budućnosti?

Oko klimatoloških promjena napisani su milijuni rečenica i neke stvari više nije potrebno ponavljati, no povremeno se pojave neke nove spoznaje. Zadnja saznanja američkih znanstvenika govore o tome kako se s vremenom povećava zemljina mogućnost apsorpcije sunčeve topline, dok se mogućnost otpuštanja topline polako, ali sigurno smanjuje.

Po takvom scenariju uzrokovanom, dobro nam znanim, otpuštanjem štetnih plinova u atmosferu, zemljina klima bi se mogla ozbiljno poremetiti. Najnovija istraživanja govore da bi se u ovom stoljeću prosječna temperatura mogla podići i za nekoliko stupnjeva C. Naravno, to su najpesimističnije prognoze grupe znanstvenika.

Slikovit primjer ozbiljnosti situacije je podatak da svaki četvorni metar zemaljske kugle upije cca 1 watt više energije nego što je uspije plasirati nazad u svemir. U upijanju topline prednjače oceani koji su u posljednjih nekoliko godina sve zagrijaniji, a što rezultira ubrzanim topljenjem grendlandskog i antarktičkog leda.

Ta spoznaja daje nam na znanje da se od oceana, ubrzano grije i cjelokupna atmosfera, koja je pak zaslužna za klimatske promjene duboko u unutrašnjosti kontinenata.

"Više nema sumnje da su plinovi poput metana, ugljičnog dioksida i sl. krivi za otežano otpuštanje topline iz zemljine kore, a kasnije i atmosfere. Ti plinovi, nastali iz automobila, tvornica, farmi i sl. doveli su nas u situaciju da se nalazimo u višeslojno zadimljenoj komori grijanoj suncem, iz koje nema samo tako izlaza", riječi su Jamesa Hansena direktora NASA-inog istraživačkog instituta na sveučilištu Columbia.

Situacija je već dobro poznata, no i dalje nam preostaje problem kako sanirati trenutno stanje... po svemu sudeći biti će vrlo teško, ekološko osvještavanje civilizacije teče višestruko sporije od mogućeg uništavanja iste. Piljenje grane na kojoj se sjedi više puta se pokazala kao glavna djelatnost ljudskog roda.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 193277
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr