Skijanje.hr

18.10.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: Vail, vail.snow.com 

Keep Winter Cool: da zima ostane hladna

Korištenje obnovljivih izvora energije pokazalo se kao dobar način borbe protiv globalnog zagrijavanja i sve kraćih skijaških sezona.

Iz sezone u sezonu sve se očitije manifestira učinak globalnog zagrijavanja na trajanje skijaške sezone. Prirodni snježni pokrivač, koji se znao zadržavati na skijalištima do kasnog proljeća, sada postoji samo u sjećanjima starijih skijaša. Ledenjacima se granica vječnog snijega polako, ali sigurno diže, a snježni topovi imaju sve više posla.

Posljedica je ovo onečišćenja planeta i visoke emisije ugljičnog dioksida koji se zadržava u atmosferi podižući temperaturu na Zemlji. Više temperature znače toplije zime sa manje snježnih padalina. Ne utječe to samo na užitak skijaša već i na gospodarstvo pojedinih regija, pa i zemalja: zamislite samo ekonomske probleme Austrije bez snijega!

Dobra vijest je da rješenje postoji. Još bolja – rješenje se počelo primjenjivati! Svjesni problema, udruženje američkih skijaških regija (NSAA) i tamošnja agencija za zaštitu okoliša (NRDC) pokrenuli su još 2003. projekt pod nazivom "Keep Winter Cool". Svrha projekta je podignuti svijest o potrebi borbe protiv globalnog zatopljenja kao i upoznati zainteresirane i odgovorne sa načinima te borbe. Projekt je odlično zaživio: skijališta su počela implementirati nove tehnologije koje jamče smanjenu emisiju ugljičnog dioksida, kod skijaša i boardera se podigla svijest o zaštiti okoliša, a u zakonsku proceduru je upućeno i nekoliko novih prijedloga za očuvanje prirode.

Pet velikih skijališta u državama New York i Oregon već koristi "zelenu" električnu energiju dobivenu iz vjetroelektrana za pogon svojih glavnih ski liftova. Time se smanjila emisija štetnog ugljičnog dioksida za 10 tona po godini. Mammoth Mountain u Kaliforniji pak, koristi solarne ćelije za grijanje stanica ski liftova umjesto tradicionalnih fosilnih goriva. Također, ratraci se pogone biodizelskim gorivom dobivenim od recikliranog jestivog ulja. Biodizelom će se koristiti i sredstva javnog prijevoza u skijalištu Northern-at-Tahoe. Mondeni Vail godišnje kupuje 300,000 kWh električne energije iz vjetroelektrana za pogon svog Wildwood Express Lift-a, smanjujući tako godišnju emisiju ugljičnog dioksida za čak 300 tona. Konkurentski Aspen se poveo istim primjerom, a također nudi i besplatan parking svim gostima sa vozilima na hibridni eko-pogon (benzinski+električni motor). Mount Snow Resort u Vermontu koristi otpadnu toplinu iz kompresora u postrojenjima za umjetni snijeg za grijanje pojedinih objekata na stazi.

Ono što skijaši i boarderi mogu učiniti po pitanju smanjenja onečišćenja prirode jest korištenje javnog prijevoza na skijalištima i zajednički prijevoz do skijališta (carpooling). Na Internetu već djeluje nekoliko stranica na kojima unošenjem mjesta i vremena polaska i odredišta možete saznati postoji li netko tko u isto vrijeme ide na isto odredište. Izmijenite podatke, podijelite troškove puta, smanjite gužvu na prilaznim cestama skijalištima i sačuvate prirodu. Na hrvatskom govornom području to možete učiniti putem foruma vašeg ski/board magazina Skijanje.hr. Zaštitimo snijeg zajedno!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3972913
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr