02.03.2006.      

Autor: Matija KraljPhoto zapis: Tomislav Matošin (Skijanje.hr) 

Predstavljeni hrv. paraolimpijci za Torino

Na press konferenciji održanoj danas u prostorijama tvrtke Euroherc u Zagrebu, hrvatskoj su se javnosti predstavili natjecatelji, a koji će Hrvatsku predstavljati na IX. Zimskim paraolimpijskim igrama u Torinu...

Zimske paraolimpijske igre u Torinu na rasporedu su od 10. do 19. ožujka 2006. godine, prema sada već dobro ustaljenoj tradiciji koja seže od francuskog Albertvillea i 1992. godine, na istim borilištima na kojima su 26. veljače završile i Zimske olimpijske igre. Na ovim devetim po redu Zimskim paraolimpijskim igrama očekuje se nastup 534 sportaš(ic)a s invaliditetom iz ukupno 45 zemalja, a kao novost na ovim Igrama po prvi će se puta održati i natjecanje u curlingu u kolicima.

Na samim Paraolimpijskim igrama u Torinu Hrvatska će biti zastupljena, kao što smo na današnjoj press konferenciji mogli saznati, sa skijaškom paraolimpijskom misijom, a koju čine: Zlatko Pesjak – sportaš, evidentni kandidat, Tomislav Zadro – sportaš, potencijalni kandidat, Mario Dadić – sportaš, potencijalni kandidat, Luka Debeljak – trener, Dragan Katunar – izbornik Hrvatskog športskog saveza invalida za alpsko skijanje, Željko Čop – fizioterapeut te Ticijan Komparić kao šef misije.

Zlatko Pesjak (1986. g.), koji se trenutno na svjetskoj rang-listi u slalomu nalazi na 85., a u veleslalomu na 92. mjestu, natjecat će se u kategoriji stojećih skijaša (LW6/8-2), a na ceremoniji otvaranja Igara ponijet će i hrvatsku zastavu. Tomislav Zadro (1969. g.), invalid Domovinskog rata, kao najiskusniji skijaš u reprezentaciji nastupio je već na Zimskim paraolimpijskim igrama u Salt Lake Cityju 2002., a u Torinu će nastupiti u stojećoj konkurenciji (LW4). Na svjetskoj rang-ljestvici u slalomu se trenutačno nalazi na 95. mjestu, dok je u veleslalomu 108. I naposlijetku, dolazimo i do našeg trećeg predstavnika, Maria Dadića (1969. g.), također invalida Domovinskog rata, a koji će put Torina unatoč ovosezonskim neugodnim zdravstvenim problemima i lomu ključne kosti. Njegova trenutna pozicija – 102. slalomsko i 113. veleslalomsko mjesto na ljestvici najboljih na svijetu.

Sama natjecanja dečki, i prema riječima njihovog izbornika, dočekuju kao reprezentacija koja je definitivno nadrasla rekreativne okvire, i koja u ovom trenutku računa na pokoji plasman unutar najboljih 30, a Zlatko Pesjak na Igre odlazi kao prvi pravi "proizvod" sustava razvojnih programa Hrvatskog športskog saveza invalida u kojima od 2002. godine i alpsko skijanje ima svoje zasluženo mjesto. Budući da se danas u razvojnim programima HŠSI-ja nalazi 40-ak djece s invaliditetom mlađe od 18 godina, a koja sudjeluju u vikend školama skijanja na Sljemenu kao i u jednotjednim skijaškim kampovima, za Zimske paraolimpijske igre u Vancouveru 2010. godine očekuje se i još veći broj kandidata.

Kvalitetan rad HŠSI-ja, kao postojani partner od 2002. godine, prati i koncern Agram, kojeg je dio i tvrtka Euroherc osiguranje, a potpisivanje sponzorskog ugovora i za Paraolimpijske igre u Torinu upriličeno je upravo stoga danas u prostorijama tvrtke, paralelno s predstavljanjem hrvatskih zimskih paraolimpijaca široj hrvatskoj javnosti.

I za kraj, samo još jedna napomena. IPC (International Paralympic Committee) u suradnji sa sponzorima (VISA i Samsung) osigurao je za sve zainteresirane satelitsko emitiranje programa sa zimske Paraolimpijade u Torinu. Preko Interneta će u razdoblju trajanja Igara tako biti dostupno preko 100 sati programa, a link na Paraolimpijsku televiziju dostupan je i na web stranici Hrvatskog športskog saveza invalida (www.hssi-hpo.hr).

Magazin Skijanje.hr koristi ovu priliku da svim hrvatskim paraolimpijcima na Igrama u Torinu poželi uspješan nastup i ostvarenje prvenstveno onih sportskih ciljeva, a koje su si sami zadali.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 233221
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr