Skijanje.hr

11.01.2007.      

Autor: Željko MihalićIzvor: www.ifyouski.com Dodatni info: www.mrsampath.com/ bluespot.html 

Računalna pomoć pri operacijama ACL

Rekonstrukcija prednjih križnih ligamenata se može dodatno pospješiti računalnim mjerenjima, simulacijama i navođenjem.

Za sada jedino britanski skijaši mogu nazdraviti novom sistemu kojega je pri rekonstrukcijama prednjih križnih ligamenata (ACL) počeo primjenjivati ortoped iz klinike Bluespot Knee, Lancashire u Velikoj Britaniji. Dr. Shameem Sampath, koji je studirao i na Oxfordu i na Cambridgeu, a koji je idejni začetnik ove nove tehnike, od 2005. slovi kao svojevrsni pionir u primjeni računala u kirurgiji.

Spomenuta klinika koristi računalom potpomognutu rekonstrukciju oba križna ligamenta, operaciju koja zahtijeva dosta preciznosti da bi rezultati bili potpuni, a koljeno potpuno funkcionalno. Takva računalno asistirana procedura omogućuje kirurgu da izvrši vrlo precizna mjerenja, te kompletnu dijagnozu i računalnu simulaciju, koja je specifična za svakog pojedinog pacijenta. Takva simulacija zatim omogućava preciznost rezova na optimalnim mjestima, te lociranje optimalnih mjesta za rekonstrukciju, a na kraju i puno preciznije izvođenje same rekonstrukcije, u odnosu na standardni "ručni" postupak jednom kad je optimalno mjesto utvrđeno. Oporavak, nažalost, nije skraćen, ali je postotak uspješnosti operativnih zahvata iznimno visok, pogotovo unutar populacije profesionalnih sportaša.

Iako se za sada ovakav postupak, kojem u pomoć priskaču računala, izvodi samo u mjestu cca sat vremena vožnje od manchesterskog aerodroma, možda se kroz neko vrijeme može očekivati šira primjena koja bi, kako se trenutno čini, mogla biti velika prevaga u postotku uspješnosti ovog složenog kirurškog zahvata. Pogotovo imajući na umu činjenicu da ovakav zahvat ne stoji više nego tradicionalni "ručni" zahvat.

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2019.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 55959
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr