Skijanje.hr

29.07.2009.      

Autor: Goran Vukelić 

Robot razjašnjava "misterij" skijanja?

Skupina japanskih znanstvenika razvila robot koji simulira skijaške pokrete.

Skupina znanstvenika s japanskog sveučilišta Kanazawa razvila je robota koji simulira skijaške pokrete. Japanci su tek na početku istraživanja, no zasad dobiveni rezultati daju im nadu da bi ovakav jedan robot mogao razjasniti svu kompleksnost skijanja.

-.--.-robotZnanstvenici su se koncentrirali na promatranje idealnih kutova u zglobovima skijaša dok se spušta niz stazu te su ta saznanja pokušali prenijeti na robota. Ipak, u početnom je koraku bilo i najviše problema budući da je teško točno izmjeriti svaki pokret skijaša na snijegu. Dio podataka tako je dobiven i računalnom simulacijom skijaša što neminovno dovodi do određenih pojednostavljenja i, posredno, greške u dobivenim rezultatima.

Izrađeni se robot sastoji od dvije noge pričvršćene na skije. Tijelo mu je računalo i baterija. U svakoj se nozi nalazi šest servomotora koji su odgovorni za šest stupnjeva slobode gibanja. Između noge i skije se nalaze mjerači sile te, na kraju skije, brzinomjer. Koristeći računalo znanstvenici su mogli simulirati različite skijaške pokrete, a kao model im je poslužio japanski natjecatelj Gaku Hirasawa.

Prvi je spust robot uspješno odradio na travnatoj padini dužine 11 metara i nagiba od 20°, a sljedeći je korak iskušavanje na snježnoj podlozi. Japanci se opipljivim rezultatima nadaju vrlo skoro, a ovakav će robot, kažu oni, poslužiti za razumijevanje kinematike skijanja. Proniknu li u taj "misterij", svima bi bilo jasno koji su idealni odnosi između pojedinih dijelova tijela i skija potrebni za, recimo, osvajanje olimpijskog spusta. Teži će zadatak ipak biti primijeniti to znanje na sebi.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 1205164
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr