13.03.2007.      

Autor: Goran Razić 

Učitelj skijanja dobio 8 mj. zatvora

Zbog neprofesionalnog obavljanja svoje dužnosti, a zbog koje je izazvana nesreća s tragičnim posljedicama, francuski učitelj skijanja morat će iza rešetaka.

Sud u Nici osudio je Jean-Alexandre Echenea na 8 mj. zatvora zbog nesreće koja se zbila prije malo više od godinu dana. Echenea, vrlo popularnog i iskusnog učitelja skijanja, iz ski centra Isola 2000, angažirala je dobrostojeća francuska obitelj kako bi ih vodio kroz netaknuti snijeg ski centra, te kako bi upoznali najbolje skijanje izvan uređenih staza koje to mjesto nudi.

g. Jacques Darmon, otac obitelji i poznati francuski oftamolog bio je u dobrim odnosima s Jean-Alexanreom Echeneom te mu je on bio prvi izbor prilikom odabira učitelja za ovu avanturu. 50-godišnji Darmon, inače otac petero djece bio je vrlo dobar skijaš, isto kao i njegova supruga, te su off piste skijanjem odlučili dodatno začiniti svoj godišnji odmor.

Toga dana, nakon nedavnih snježnih padalina, vrijeme se proljepšalo, a opasnost od lavina bila je značajna (3/5). Ne mareći za postavljena upozorenja uprave skijališta, obitelj, predvođena svojim vodičem, se uputila na skijanje u kuloar na sjeverozapadnu stranu Ménéa.

U početku spusta Echene je predvodio skupinu, no postepeno shvaćajući sve veću opasnost od lavina, sačekao je grupu te ih je propustio naprijed, držeći začelje zajedno s g. Darmonom. U tom trenutku nastaje ključan događaj. Zbog velikih temperaturnih razlika, padine bogate snijegom krile su slabu moleklularnu povezanost između novonapadalih slojeva snijega, te je zajedničko skijanje dvojice muškaraca bilo dovoljno za pokretanje lavine. Zahvaljujući svojoj vještini učitelj skijanja je izmaknuo lavini, no g. Darmon to nije uspio. Lavina ga je zahvatila te odnijela prema dolini. Nedugo potom, angažmanom spasilačke službe unesrećeni je pronađen te otpremljen u bolnicu, no nakon poduže borbe za život, podlegao je ozljedama te na posljetku i preminuo.

Godinu dana nakon nesretnog događa sud je odlučio da je učitelj skijanja svjesno zanemario upozorenja koja su bila dana, te da nije postupio po osnovnim načelima struke, čime je zaslužio zatvorsku kaznu. Echene se branio izjavama da upozorenja često nisu objektivno postavljena te da nisu znanstveno utemeljena, nego podliježu slobodnoj procjeni nadležnih službi. Isto mišljenje dijelila je i supruga preminulog uoči nesreće, no nakon tragičnog događaja, prema riječima svjedoka, promijenila je mišljenje.

Još jedan dokaz o potrebi respektiranja znakova i upozorenja na skijalištima. Često puta i najspremniji budu žrtve nesreća s tragičnim ishodom.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 308349
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr