17.02.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

ZOI 2018, SG(ž): Senzacionalna Ledecka uzela zlato

Uz odgodu od sat vremena, bez poteškoća se uspjela održati olimpijska utrka superveleslaloma za skijašice. Potpuno senzacionalno, sa startnim brojem 26, olimpijsko je zlato uzela Čehinja Ester Ledecka, inače vrsna snowboardašica.

Nešto prije 3 sata po srednjoeuropskom vremenu, stigla je vijest kako se start utrke pomiče za sat vremena zbog nedefiniranih problema organizatora. U  tom je času malo tko mogao i slutiti kakva će se senzacija danas dogoditi. Staza za olimpijski superveleslalom u Jeongseonu, bila je fantastično pripremljena te je svim djevojkama pružala odlične uvjete. Naslov olimpijske pobjednice iz Sochija, branila je Austrijanka Anna Veith. Utrku je započela legendarna američka skijašica, Lindsey Vonn. Sjajno je odskijala gornji, a pogotovo središnji dio staze, ali je u zavoju pred posljednji skok načinila veliku pogrešku. Potpuno je krivo uhvatila taj zavoj te je izgubila puno vremena. Nije se mnogo vremena zadržala na mjestu vodeće u utrci.

Već ju je, sa startnim brojem tri, s čelne pozicije, pomakla Johanna Schnarf. Talijanka je odskijala više nego solidno, bez ikakve pogreške te je potpuno zasluženo zasjela na mjesto koje je do tada držala Vonn. Brzo iza nje stazom su krenule djevojke koje pretendiraju na najviše stepenice olimpijskog pobjedničkog postolja. Prva natjecateljica koja pripada toj skupini bila je Lara Gut. S obzirom na to da još uvijek nije u formi kakvu pamtimo za njezinog osvajanja velikog Kristalnog globusa, može se reći da je stazom prošla i više nego solidno. U cilj je ušla s 0.04 sekunde prednosti nad Talijankom te je zasjela na čelnu poziciju utrke.

Koliko je njezino vrijeme dobro pokazala je Tina Weirather, krenuvši niz stazu sedma po redu. Ona je skijala u svom stilu, bilo je to dosta brzo, no u odnosu na Gut nije to bilo puno bolje. Presjekavši ciljnu liniju, semafor je pokazao kako je u konačnici bila bolja od Švicarke za samo jednu jedinu stotinku. Iako je u tom trenutku, pomalo i sretno, zasjela na čelnu poziciju, stjecao se dojam kako još ima puno prostora za napredak te kako se neće dugo zadržati na navedenoj poziciji. Djevojka sa startnim brojem jedanaest, brončana iz veleslalomskog natjecanja, Federica Brignone, potkrijepila je prethodnu tvrdnju. Nažalost, svoju minimalnu prednost od 0.02 sekunde, na posljednjem prolazu, nije uspjela zadržati te je u konačnici zaostala 0.27 sekundi za reprezentativkom Lihtenštajna.

Jedna od glavnih favoritkinja za zlato, Sofia Goggia, opravdala je taj epitet. Spustila se u svom, goggijevskom stilu, maksimalno je riskirala, što joj je već na drugom prolazu donijelo prednost od 0.21 sekundu. Da je u tom stilu uspjela završiti utrku, vjerojatno bi ostvarila vrijeme koje niti jedna djevojka ne bi mogla ugroziti. Goggijevski stil ne obuhvaća samo fantastičnu, maksimalno riskantnu vožnju, već su i velike pogreške te ispadanja dio istog. Tako je bilo i danas. Nedugo nakon fantastičnog prolaza, Sofia je napravila ogromnu pogrešku zbog koje je umalo završila svoj nastup. Ipak, uspjela se izvući te do kraja odskijati utrku. U konačnici je zauzela jedanaestu poziciju, a za tada vodećom Weirather je zakasnila 0.43 sekunde. Ostaje joj još spustaška olimpijska utrka za popravak dojma.

Nedugo zatim, Viktoria Rebensburg je s vodeće pozicije pokušala srušiti Weirather. Loše je krenula u utrku, na drugom je prolazu imala zaostatak od 0.46 sekundi, da bi do posljednjeg prolaza isto uspjela nadoknaditi te steći prednost od 0.05 sekundi. Ulaskom u cilj ipak nije uspjela u svojem naumu. Zaostala je 0.40 sekundi za Weirather, što joj je na kraju donijelo tek desetu poziciju. I onda kad se već mislilo da bi se Weirather mogla okititi naslovom olimpijske pobjednice, niz stazu je krenula Anna Veith. Braniteljica naslova iz Sochija pokazala je kako taj naslov neće tek tako prepustiti nekoj drugoj skijašici. Nakon odličnog početka te minimalne prednosti od stotinke, loše je odskijala srednji dio staze. Nakupilo se tu sekundi te je stigla na zaostatak od 0.50 sekundi. Ipak, kao da je u tom trenutku shvatila da mora otpustiti sve kočnice ako misli doći do nove olimpijske medalje, do trećeg je prolaza vratila prednost u svoje ruke; bila je 0.21 sekundu ispred Weirather, a do kraja je još ostao zavoj Lindsey Vonn te skok i nekoliko vrata. Ulaskom u cilj, pokazalo se kako je ostala još jedna jedina stotinka prednosti nad Weirather te je Veith počela slaviti.

Mnogi su mislili kako će djevojka koja je u posljednje vrijeme imala velikih problema s ozljedama te koja nije ni sjena Anne Fenninger, kako se prije zvala, po prvi puta u povijesti obraniti naslov olimpijske pobjednice u superveleslalomu. Tek onda je uslijedio šok. Djevojka sa startnim brojem 26 krenula je niz stazu. Ester Ledecka posebno je zanimljiva po tome što će osim u alpskom skijanju, nastupiti i u olimpijskom natjecanju snowboarda. Zapravo, može se reći kako je puno bolja snowboardašica, nego li skijašica. Ona je aktualna svjetska prvakinja iz Sierra Nevade, gdje je u snowboard disciplini paralelnog veleslaloma stigla do zlata. Na tom je natjecanju još osvojila srebro u paralelnom slalomu, dok se 2015. godine na Svjetskom snowboard prvenstvu u Kreischbergu također okitila zlatom u disciplini paralelnog slaloma. Dva je puta osvojila i veliki Kristalni globus u FIS-ovom snowboard natjecanju. 

Zašto sve ovo navodimo? Ester Ledecka danas je postala nova olimpijska pobjednica superveleslaloma, discipline i natjecanja alpskog skijanja. Prvi je dio staze odskijala vrlo dobro, sa samo stotinkom zakašnjenja za Veith. U srednjem je dijelu, poput većine djevojaka, stigla do prednosti od 0.18 sekundi. U tom je trenutku malo tko mogao pomisliti da će osvojiti olimpijsku medalju, a kamo li da će ona biti zlatnog sjaja. Na posljednjem je prolazu ostalo još 0.04 stotinke prednosti, potom je poprilično loše odradila posljednji skok, ali je sreća bila na njezinoj strani. U cilj je ušla s vremenom od 1:21.11 minuta, što je do tada vodeće Austrijanke bilo bolje za jednu jedinu stotinku. Izraz lica dvadesetdvogodišnje Ledecke po ulasku u cilj ne može se opisati. Ne zna se tko je tu bio više šokiran, ali zbog takvih rezultata i upravo takvih trenutaka, sport još uvijek ima smisla. Velika skijaška sila ostala je bez zlata, a Ester Ledecka, čiji je najbolji rezultat do danas sedmo mjesto iz ovosezonske spustaške utrke u Lake Louiseu, ostvarila je svoje snove i snove svih skijaških romantičara.

Ovim čudesnim povodom, na svojoj je Facebook stranici izjavila sljedeće: "Nevjerojatno. Ludo. Čudesno. Želim se zahvaliti svojoj obitelji, cijelom skijaškom timu i svim svojim obožavateljima. Ova medalja pripada onima koji su navijali i vjerovali u mene. Čuda su moguća. Ovaj me trenutak neće zavarati, već sam spremna i veselim se novom sutrašnjem treningu."

U tom, pravom olimpijskom duhu najavljujemo sutrašnja događanja. Prije svega ovdje mislimo na našeg Filipa Zubčića, koji će sa startnim brojem 20, pokušati ostvariti najbolji mogući rezultat. Olimpijski veleslalom započinje od 2:15 sati, dok je druga utrka na rasporedu od 5:45 sati. Utrku će otvoriti Alexis Pinutrault, dok će Marcel Hirscher startati sa startnim brojem pet. Henriku Kristoffersenu pripao je startni broj sedam. Ted Ligety krenut će deveti po redu, dok će sa startnim brojem dvanaest, stazom se spustiti Žan Kranjec. Uz Filipa, Samuel Kolega, sa startnim brojem 57, bit će naš drugi predstavnik u navedenoj utrci. Nadamo se kako će ih rezultat Ester Ledecke nadahnuti za ostvarenje njihovih najboljih rezultata u karijeri.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4734125
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr