PROIZVOĐAČI

»

ROSSIGNOL

08.11.2005.      

Autor: Željko MihalićSlike arhiv: www.rossignol.com 

Rossignol skije 05/06

Kod Rossignola ima novosti, ali nazivlje je uglavnom staro – Race, Zenith i Bandit i dalje dominiraju ponudom, pojavila se Cross serija uz nešto proširenu paletu ženskih modela.

U odnosu na sezonu 04/05, barem kad su imena u pitanju, nema mnogo noviteta. No, kad stvari promotrimo detaljnije, promjena ipak ima. Worldcup kao vrh ponude i Race serija kao najviša rekreativna klasa dolaze u već nekoliko sezona prepoznatljivim crno-zlatnim tonovima i sa striktnom slalomskom ili veleslalomskom orijentacijom. I dalje ih karakteriziraju natjecateljski gabariti, sa okomitim postraničnim zidovima i mnogo tehnoloških benefita poput titanskih ojačanja, VAS ili activator sistema ili IPS-a. Takve serije sačinjavaju 8X i 9X modeli (kao veleslalomski) te 8S ili 9S (kao slalomski) uz novost na tržištu, VS Oversize modela (slika dolje lijevo).
Slalomske ćete modele prepoznati po jarko zelenim šarama na šasiji skije, dok veleslalomski modeli imaju jarko crvene (ili čak narančaste) šare uz one standardne, crno-zlatne. Iako naizgled nema razlike, najjači modeli kraj svojega imena imaju oznaku Worldcup, što upozorava na ozbiljnu skiju. Slalomski se modeli kreću u rasponu duljina 150-165 cm, s pripadajućim radijusima do 13 m, s tim da se rasponi duljina Race serije kreću ipak u nešto više duljina i dolaze kao maksimalno 173 cm dugi modeli. Veleslalomski modeli dolaze u rasponima 163-197 cm sa, jasno, znatno većim radijusima koji sežu i preko 25 m, barem kad je o Worldcup seriji riječ. Race modeli ipak završavaju sa visinom primjerenijom rekreativnom skijanju i dolaze sa maksimalnom duljinom od 181 cm i pripadajućim radijusima od 18 - 24.4 m.

X-fight (slika desno) serija predstavlja Cross seriju koju predstavlja pet modela (od najjačih prema najslabijem: X-fight 1, X-fight world cup, X-fight 2nd, X.fight 3rd i X-fight 4th) . Unutar ove klase ima dosta razlika, no ne prema vanjštini, neko po samoj strukturi koje idu od IPS race i Twin Vas konstrukcije do IPS Y na najslabijem modelu. Duljine se kreću od 154-181 cm, s tim da su veće duljine i manji izbor istih rezervirane za najjače X-fight modele. Sve skije posjeduju Oversize koncept prema kojem imaju dosta široke vrhove skija, mahom preko 115 mm, dok im pravu namjenu karakteriziraju širine struka koje se kreću, ovisno o modelu, od 65-70 mm. Takva konstrukcija daje radijuse u rasponima od 13-18 m.

Zenith je, kao najveća uzdanica allround kategorije, u odnosu na prošlu godinu kad je i predstavljen, doživio neke preinake na bolje, tako da se od ove godine jači Zenith modeli Z5 i Z9 mogu pohvaliti Oversize konceptom i VAS stabilizacijom, pored činjenice da na većini modela postoji i Dual VAS. Z1 model, iako kataloški postoje tri, dolazi u samo jednoj konstrukcijskoj varijanti, a razlike su ograničene isključivo na dizajn i raznolikosti u bojama. Važno je reći da svi Zenith modeli imaju IPS H sistem prijenosa na rubnike što ih čini zanimljivim zaista široj populaciji skijaša. Tu tvrdnju dodatno može potkrijepiti činjenica da je veliki raspon dostupnih duljina 146-178 cm i sa pripadajućim radijusima maksimalno do 15 m. Z9 modele krasi i veća orijentacija prema allmountain namjeni (no, imajte u vidu da ovo ipak nije Bandit) sa širinom struka od 73 mm.

Bandit (naslovna fotografija) je vjerojatno najpopularnija serija Rossignola, koja je kroz nekoliko svojih reizdanja prisutna na tržištu već jako dugo, no nažalost na tržištu Hrvatske je jako slabo zastupljena. Prepoznatljiva linija dolazi u 4 renomirana allmountain i freeride modela B1, B2, B3 i B4. Ova dva posljednja su već pravi freeride powder modeli sa veoma velikim radijusima (iznad od 20 m pa na više) i širinama struka i preko 83 mm, koje, naravno, prate iznimno velike dimenzije vrha i repa. Bandit B1 i B3, svaka ponaosob dolaze u dvije varijante koje se razlikuju samo po boji, nikako po tehnologiji koja je i ovdje dosta zastupljena iako se, očekivano, razlikuje od one primijenjene u skijama koje su pretežno namijenjene stazama. Shockwalls, FAT i shark nose su glavne karakteristike o kojima detaljnije možete čitati u članku posvećenom tehnologiji Rossignola. Dostupne duljine se, uzevši u obzir namjenu, kreću u iznenađujuće velikom rasponu od 150-195 cm

Najslabiju rekreativnu kategoriju predstavlja Actys serija koju predstavljaju 3 modela, Actys 100, Actys 200 i Actys 300. Te su skije namijenjene manje korpulentnim rekreativcima ili početnicima te onima koji u snijegu žele prvenstveno uživati, ne preferirajući brzinu na stazama. A da o velikim brzinama na ovim modelima neće biti mnogo uživanja potvrđuje i IPS Y koncept kojeg na svim modelima prati Twin VAS sistem, koji je prvenstveno namijenjen mirnijoj vožnji. Actys 100 ima tri inačice koje se razlikuju po boji, jednako kao i Actys 200, s tom razlikom da Actys 200 dolazi u dvije varijante. Raspon duljina se kreće od 146-178 cm sa radijusima od 10 -18 m.

Ženskih modela ima mnoštvo, svaka serija osim Worldcup i Race ima svoje ženske inačice koje osim standardne tehnologije imaju pomaknutu poziciju vezova i na taj način kompenziraju nešto drugačije točke težišta, i uz to da su skije ponešto olakšane na svim dijelovima osim na području ispod samog veza. Ženska Actys serija je preimenovana u Saphir. Važno je reći da Scratch serija koja je inače namijenjena za park i pipeove, u ženskoj varijanti ipak ima izgled klasične skije za uređene staze, a manje za park, sa vizualnim rješenjima privlačnijim ženskoj skijaškoj populaciji koja očito više drži do vizualnog identiteta skije.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 127504
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr