20.07.2006.      

Autor: Goran RazićIzvor: Skipressworld.com Photo: Imagesoftheworld.org  

Alpe bez glečera do 2100. g.

Prema pisanju Skipressworld magazina znanstvenici u Zürichu predviđaju mogućnost topljenja svih glečera u Alpama za manje od stotinu godina, a gotovo su sigurni da će ih sadašnji trend zatopljenja smanjiti barem za 80 %.

Ako se prosječne ljetne temperature podignu za još tri stupnja Celzijusa zagarantirano je topljenje barem 80% površine svih europskih ledenjaka, mišljenje je švicarskih znanstvenika. Usporedbe radi, samo u proteklom stoljeću prosječna ljetna temperatura narasla je za dva stupnja, dok najgori rasplet situacije predviđa budući rast temperature od čak pet stupnjeva, što bi gotovo sigurno otopilo sve ledenjake u Alpama u sljedećih stotinjak godina.

S druge pak strane, određeni broj znanstvenika zatopljenje tumači kao prirodni proces, koji nije uzrokovan ljudskom rukom, te se odvija svakih 5000 godina, a nakon čega bi ponovo moglo nastupiti hladnije doba. Kako god bilo, donje granice skijališta mogle bi se još malo podići u predstojećim desetljećima.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 180402
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr