15.11.2006.      

Autor: Goran Vukelić 

Novi start za poveznicu Pontebba – Nassfeld

Raspisan je natječaj kojim se traži tvrtka spremna financirati cijeli projekt.

Nakon što se o poveznici Pontebba – Nassfeld već pisalo kao o vrlo izglednom projektu, aktivnosti će opet morati krenuti "iz nule". Da podsjetimo, u planovima već dugo egzistira ideja o izgradnji žičare koja bi povezala ovo austrijsko skijalište s obližnjim mjestom Pontebba u Italiji. Time bi svima koji dolaze na Nassfeld iz smjera Udina snježne staze bile lakše dostupne jer bi se izbjegla neugodna i uska planinska cesta. Naravno, izgradnjom poveznice povećao bi se i broj kilometara staza uz otvaranje još nekoliko smještajnih objekata.

No, problem je nastao kada se glavni investitor, Hypo Alpe Adria Bank, povukao iz projekta. Talijanska regija Friuli-Venezia-Giulia tako je bila prisiljena raspisati novi natječaj kojim se traži projekt financiranja ove žičare. Rok za predaju ponuda je 15. siječnja 2007. Nakon tog datuma bit će potrebno pričekati barem 4 mjeseca da se pristigle ponude odvagnu i, eventualno, odabere najpovoljnija. Procjene troškova govore o min. 45 milijuna eura potrebnih za izgradnju žičare, još 12 milijuna eura za otkup zemljišta te 50-ak milijuna eura potrebnih za izgradnju hotela, apartmana, restorana… Očekuje se da će regija Friuli-Venezia-Giulia preuzeti na sebe 70% troškova, dok će ostatak osigurati privatni investitor koji će dobiti koncesiju na 50 godina. Sagledavajući sve ovo, teško je očekivati da će izgradnja žičare početi prije 2008.

Srećom, tehnički su planovi već gotovi i predviđaju kabinsku žičaru u dva poteza. Prvi potez dužine 4,4 km bio bi od željezničke stanice Pontebba, preko planinskih vrhunaca do napuštene postaje talijanske Guardie di Finanza. Od tuda, sljedeća bi kabinska žičara duljine 3,4 km išla do vrha Madritsche na 1900 m n/m. Vrijeme putovanja dvjema žičarama iznosilo bi 21 minutu, a protočnost bi iznosila oko 3,000 osoba na sat. Na talijanskoj strani uredile bi se staze ukupne dužine 7 km te smještajni objekti s najmanje 300 ležaja.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 23. siječnja 2012.   08:58h

    Član od:
    23.08.2010.

    Mjesto:
    Hrvatska, Koprivnica

    Ima li kakve realizacije toga? Zna li netko?

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248805
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr