SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

16.03.2005.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2004/05.

 

Piancavallo

Malo talijansko skijalište iznad Aviana omiljena je vikend destinacija Primoraca, Istrana i Gorana.

Piancavallo
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 220 km
udaljenost od Zagreba 370 km

Piancavallo je jedno od pet malih talijanskih skijališta (Piancavallo, Forni di Sopra, Zoncolan, Tarvisio, Sella Nevea) smještenih u pokrajini Friuli-Venezia-Giulia. Skijališta su se razvila 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća na krilima uspjeha domaćeg skijaša G. Thönija u Svjetskom kupu. No njegovim silaskom sa svjetske scene i ova skijališta propadaju, sve dok ih ne otkupljuje država i vraća im stari sjaj. Zbog smještenosti na tromeđi Italije, Slovenije i Austrije zanimljiva su kao vikend destinacija mnogih, pa tako i naših skijaša.

-.-Goran Vukelić-.-

Piancavallo je među navedenima najveće i najpopularnije skijalište. Smjestilo se na nadmorskoj visini od 1300 do 1850 m i nudi 24 km staza, pretežno kategoriziranih kao crvene. Tu kategorizaciju treba shvatiti vrlo uvjetno budući da su staze ustvari prilično blage tako da niti malo slabiji skijaši neće imati problema u njihovom savladavanju. Uz crvene tu su i dvije crne staze, na kojima su česta natjecanja i treninzi talijanske skijaške vrste. Piancavallo je sve do 90-ih godina bio i redovita stanica za natjecanja skijašica u Svjetskom kupu. Sve su staze okrenute jugu, izložene suncu praktički cijeli dan, široke i vrlo ugodne za voziti. Unatoč izloženosti suncu vrlo su dobro pripremljene da izdrže kroz cijeli dan, a na odmet nije ni 100%-tna pokrivenost snježnim topovima. Također, sve su staze spojene te se može skijati cijeli dan bez skidanja skija.

-.-Goran Vukelić-.-

Inače, Piancavallo se nalazi na samom južnom rubu talijanskih Alpi iznad mjestâ Pordenone i Aviano, vrlo blizu mora. Čak bi se mogla povući paralela između Platka i Piancavalla što se tiče lokacije, no na našu žalost, tu svaka sličnost i prestaje. Ski liftovi su pretežno moderne 3- i 4-sjedežnice koje se efikasno nose sa vikend gužvama karakterističnim za ovo skijalište. Dosta je infrastrukture nedavno obnovljeno budući da se dio natjecanja zimske Univerzijade 2003.g. u Tarvisiu ovdje odvijao.

Kao što je već rečeno, skijalište je smješteno iznad Aviana u kojem se nalazi američka vojna baza. Shodno tome, domaćini su prilagodili ambijent Amerikancima tako da se na zvučnicima redovito vrte najnovije rap uspješnice umjesto talijanskih canzona, a zamjetan je i popriličan broj American bar-ova. Smještaj je moguće naći u samom Piancavallu u desetak hotela te nešto više apartmanskih kuća. Cijene nisu pretjerane, za 40-ak EUR može se pronaći polupansion sa noćenjem, a želite li proći još jeftinije možete se smjestiti u podnožju, u mjestu Aviano. Tada treba voditi računa i o uskoj, 15-km dugoj cesti, prepunoj serpentina koja vodi do skijališta. Što se tiče noćnog života, Piancavallo nije pretjerano aktivan, postoji nekoliko barova, klizalište i to je to.

-.-Goran Vukelić-.-

Cijena dnevnog skipassa iznosi 26 EUR, dok je 6-dnevni 111 EUR (126 EUR za visoku sezonu). Ono što je interesantno jest da Piancavallo nudi "skijanje na sat" (sci@ore!) - moguće je kupiti skipass za samo 2, 3, 4 ili 5 sati. Moguće je kupiti i određeni broj skijaških sati za iskoristiti tokom cijele sezone, a u ponudi su i razne obiteljske i međugranične varijante.

Do Piancavalla je potrebno iz Rijeke prevaliti 220 km, a put vodi od Trsta autocestom preko Portogruara do Pordenonea (cestarina 3,70 EUR) i zatim kroz Aviano sve do skijališta. Zagreb je udaljen oko 370 km i samim time ovo nije baš često odredište Zagrepčana.

Piancavallo se predstavio kao idealno vikend odredište. Krenite u subotu ujutro, skijajte ostatak dana i cijelu nedjelju, a na povratku možete zastati u nekom od usputnih shopping centara ili u velikom wellness centru Dreamvillage u Pordenoneu. Ukratko - zabava za sve.

Novosti u sezoni 2005/06:
Alpe Adria skipass

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 244325
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr