01.01.2008.      

Autor: Tomislav SeljanPhoto: Skijanje.hr  

Snježni hotel na Krvavcu!

Od 28. prosinca turistička ponuda skijališta Krvavec obogaćena je novim smještajnim kapacitetom, jedinstvenim u Sloveniji, ali i u ovom dijelu Europe.

Eskimska vasPosljednjih desetak dana pažnju posjetitelja Krvavca privlačile su veće nakupine umjetnog snijega u podnožju dvosjedežnice "Zvoh". Lokacija i vrijedni radnici, koji su svakodnevno ratracima, frezama i lopatama nanosili snijeg preko već ranije napravljenih kalupa, dali su naslutiti da se iza svega krije nešto više od običnih zaliha umjetnog snijega.

"Eskimska vas" skup je od nekoliko snježnih iglua povezanih hodnicima. Projekt je to agencije  Koren Sports i RTC Krvavca. Koren sports u projekt je uložio 70,000 eura, dok je Krvavec osigurao lokaciju i infrastrukturu te strojeve potrebne za realizaciju ovakvog projekta. Izgradnja je trajala dva tjedna.

Eskimska vasIako naziv sugerira da se radi o nečemu što dolazi sa dalekog sjevera, g. Matija Koren objašnjava kako je inspiraciju za Eskimsku vas pronašao u Švicarskoj, gdje se prije 5 godina prvi put susreo sa ovakvim projektom. Nekoliko Švicaraca, svojim je iskustvom doprinijelo i projektu Eskimske vasi. U Skandinaviji su pred nekoliko godina počeli s izgradnjom ovakvih iglua iz ledenih blokova, no u ovom dijelu Europe, zbog viših temperatura, takva gradnja nije moguća.

Iglui Eskimske vasi u potpunosti su sagrađeni od (umjetnog) snijega. Najprije je postavljen kalup - balon napunjen zrakom, na koji se potom nabacuje snijeg. Nakon što snijeg postane dovoljno tvrd, balon se uklanja, a samonoseća snježna konstrukcija sigurna je poput betonske. Zidovi iglua debljine su 40 cm i jamče održavanje temperature od 0-4°C unutar snježnog zdanja. Za cijeli projekt utrošeno je 35.000 kubnih metara snijega. Uz redovito održavanje, nabacivanjem novog snijega, predviđa se da bi Eskimska vas trebala odolijevati Sunčevim zrakama do kraja ožujka, a za sljedeću sezonu sudionici projekta najavljuju još veći snježni objekt.

Eskimska vasU Eskimskoj vasi, u 7 iglua, može prenoćiti 36 osoba. Pet iglua prima 5-6 osoba, dok su 2 namijenjena za romantično noćenje u dvoje. Kreveti od snijega prekriveni su izolacijskim materijalom iznad kojeg se nalaze ovčje kože, a svaki posjetitelj dobiva i vreću za spavanje na temperaturi do -30°C.

Pored spavaonica tu je i iglu-restauracija   u kojoj se nudi sirni fondue, karakterističan za restauracije ovakvog tipa. U iglu-baru, uz kuhano vino, čaj i ostale tradicionalne apres-ski napitke, možete kušati i razne koktele te "eskimo", svojevrsni specijalitet kuće koji se služi u ledenim čašama. Briga oko hrane i piće povjerena je hotelu Tiha dolina. Eskimska vas nema kupaonicu, jer nije predviđena za višednevni boravak, no zato se prije spavanja možete opustiti u sauni.

Eskimska vas jedini je snježni hotel u krugu od 600 km. Takva ekskluziva ima i svoju cijenu. Tako ćete za noćenje u snježnoj sobi na krevetu od snijega morati izdvojiti od 35 (djeca do 4 godine) do 120 eura po osobi (iglu za dvoje). U cijenu su, ovisno o aranžmanu, uključeni hrana i piće, šetnja s krpljama, sauna...

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 332956
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr