04.08.2008.      

Autor: Goran Razić 

"Svevremenski" topovi uskoro u radu

Snježni topovi koji mogu proizvoditi snijeg na pozitivnim temperaturama su postali realnost. "Vacuum Ice Machine" će od jeseni početi zabjeljivati švicarski Zermatt.

Sukladno najavama, o kojima smo pisali još prije godinu dana, topovi koji neće ovisiti o negativnim temperaturama postat će stvarnost mnogih skijaških centara. Sistem koji je prije više od 15 g. sasvim slučajno otkriven prilikom instaliranja rashladnog sustava u jednom rudniku, postat će proizvod vrijedan pažnje. Naime, proizvodnja snijega nije zasnovana ni na kakvim aditivima te je snijeg 100% prirodan i ekološki prihvatljiv. Nastajanje snijega odvija se u vakuumu, kao nusprodukt stroja, koji vodu koristi za rashlađivanje.

Količina proizvedenog snijega dovoljno je velika kako bi stroj bio iskoristiv za potrebe skijaške industrije. Zermatt, koji je već uložio oko 2 milijuna švicarskih franaka u navedeni sustav, s nestrpljenjem očekuje početak rada uređaja, koji će zasigurno donijeti pozitivne pomake u periodima slabe pokrivenosti prirodnim snijegom. No, budući da je u većini zemalja zabranjena proizvodnja umjetnog snijega nakon određenog datuma, te ispod određene nadmorske visine, vjerujemo kako će još  dugo vremena "VIM" biti odlična zamjena snijega isključivo za glečerska skijališta, viša od 3000 mnv.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 245324
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr