MAGAZIN

»

ZANIMLJIVOSTI

11.11.2013.      

Autor: Goran Vukelić 

Koliko stvarno kilometara staza imaju skijališta?

"Where to Ski and Snowboard 2014", britanski vodič za odabir skijališta, razotkrio je naviku nekih skijališta da iskazuju pretjeranu kilometražu svojih skijaških staza.

Kada dođe vrijeme odabira destinacije za zimski odmor, jedna od važnijih stavki je uvijek i kilometraža staza na potencijalnom skijalištu. Svi žele na skijališta sa što više kilometara staza, makar često i ne uspiju odskijati baš sve prikazano na skijaškoj mapi.

Znaju to i u marketinškim uredima skijališta, pa stvarnu brojku staza znaju i malo "podebljati", sve kako bi privukli nove posjetitelje. Britanski vodič za skijaše "Where to Ski and Snowboard", koji izlazi već dvadesetak godina, u izdanju za 2014. donosi zato istraživanje njemačkog putopisca i novinara Christopha Schrahea o stvarnom broju kilometara na pojedinim skijalištima.

Ako laže koza, ne laže rog, logika je kojom se vodio Schrahe kad je krenuo putem Google Eartha mjeriti i računati duljinu staza na mnogobrojnim svjetskim skijalištima. I došao do iznenađujućih rezultata.

Otkrio je tako da, primjerice, Sella Ronda obećava 360 km skijaških staza, dok ih prema njemu broji samo 309 km. Isola 2000 je pretjerala za 123%, pa tako obećava 120 km staza, umjesto realnih 54 km. Švicarske 4 Vallees su isto uhvaćene u laži s obećanih 362 km staza naspram stvarna 164 km. Talijanska Vialattea reklamira 400 km staza, a Schrahe je izmjerio 256 km.

Goran Vukelić-.--.-

No, nisu u svih "kratke noge". Kitzbühel tako nije dodao niti centimetra na svoja stvarna 164 km staza, Lech-Zürs te St. Anton imaju grešku od samo 3%, dok Schladming u reklamnim materijalima čak oglašava 10 km manje staza od realnog stanja.

Prema Britancima, i skijališta se služe istom metodom procjene kilometraže svojih staza pa čudi otkuda tolika razlika kod pojedinih skijališta. "Iz francuskog kompleksa Grand Massif koji je pretjerao za čak 93 km staza, objašnjavaju da mjere kilometražu jednako kao i Schrahe, no dodaju 57% jer računaju s činjenicom da skijaši rade zavoje niz stazu, a ne spuštaju se ravno", iznosi neka od opravdanja Dave Watts, urednik britanskog vodiča.

"Ono što je bitno jest da bi skijališta trebala mjeriti svoje staze na jedinstven način", ističe. To bi se moglo i ostvariti jer ponukani ovim izvještajem iz Četiri doline već pripremaju novi "obračun", a Austrijanci su izdali smjernice kako bi staze morale biti mjerene.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 13. studenog 2013.   12:00h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Šta nije 30? Od centra.
  • Objavljeno: 12. studenog 2013.   20:23h

    Član od:
    23.12.2004.

    Mjesto:
    Hrvatska, Zagreb

    Platak 10 km
  • Objavljeno: 11. studenog 2013.   13:35h

    Član od:
    24.01.2013.

    Mjesto:
    Hrvatska, rijeka

    ma laže se na veliko. Odnosno nije da se laže, nedaj bože to reći, ide odma tužba za klevetu....
    mjeri se na razne načine. ima trikova - turističke staze, ravni dijelovi, poveznice, jedna siroka podijeljena na 3 ili više(kronplatz), i tako...

    nije stadardizirano kako se mjeri. Pa nije ni u auto industriji kada se mjeri potrošnja ili čak ubrzanje auta. Zna se da njemci,kao pravi njemic, mjere s vozačem od 80kg, punim rezervarom i jednim kuferom u bunkeru, čak možda i suvozačem, nebitno, ali s jednim normalnim opterećenjem. dok talijan stavi najlakšeg, rahitičnog vozaća, prazan rezervar i tko zna što još petlja, pa na papiru idu uvijek brže, a u praksi ne baš....barem je tako bilo , mislim da ni njemac nije vise što je bio....

    tako i sa time, no kao sto minja reće, brzo se to skuži, ne treba mi karta, 1-2 skijanja na tom skijalištu i sve mi je jasno, ja u svojoj glavi rangiram skijalista, ne treba mi nitko nista reci.


    [Editirano] 11. studenog 2013. u 13:35h
  • Objavljeno: 11. studenog 2013.   12:10h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    He, to valjda samo Francuzi mogu biti toliko drski sa objašnjenjem... Dobro da nisu specificirali da je to mjereno za malo veće zavoje, pošto se kratki kod njih ne skijaju baš. Da, u Americi je površina skijališta mjerilo... Ali u Evropi ima još nešto čime lažiraju kilometre, a to je da niz jednu padinu na mapi iscrtaju po dvije ili više "staza", ovisno koliko je padina široka. Ili ako se niz jednu padinu može proći preko više smjerova, broji se više puta. Da je potreban standard, potreban je. Ali pravom skijašu km ionako nisu bitni, nego osjećaj na kraju dana je li se naskijao ili ne. Evo banalan primjer: na Tešnju se može naskijati više nego na Radeševu (Platak, za one koji ne znaju).
  • Objavljeno: 11. studenog 2013.   11:03h

    Član od:
    14.06.2006.

    Mjesto:
    Kanada, Kelowna

    Mjere zavoje... ovo je dobro!

    U Sj Americi, tako npr, se ne mjere staze vec acre (0.45 Ha) te se procjenjuju po povrsini. Kad imas puno otvorenog i freeride je standard za nekih 40-60% staza, sto ti drugo i treba neg obiljeziti svoju vlastitu stazu ostavljajuci tragove u nevinom prsicu???

    YoUrs

Prikazano 5 od 5 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 263269
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr