SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

15.10.2004.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2004/05.

Photo: Arhiva Skijanje.hr, Panoramio.com

 

Sella Ronda

Sella Ronda je svojevrsni snježni vrtuljak oko masiva Sella koji povezuje četiri velika skijaška centra u Dolomitima i skijašu pruža jedinstveni užitak skijanja.

Sella Ronda
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 350 km
udaljenost od Zagreba 454 km

Sella Ronda predstavlja skijašku kružnu turu oko planinskog masiva Sella oko kojeg su se smjestila četiri skijaška centra – Alta Badia, Val Gardena, Val di Fassa i Arabba/Marmolada. Ta četiri skijališta daju zajedno približno 500 km staza i oko 220 ski-liftova. Uključite li se na Sella Rondu čeka vas uzbudljiv koloplet raznovrsnih staza i ski-liftova, povezanih preko četiri planinska prijevoja, kroz predivan krajolik gustih šuma i impozantnih stijena Selle.

Turu možete započeti uključivši se na liftove u jednom od četiri mjesta – Corvari u Alta Badiji, Selvi/Wolkensteinu u Val Gardeni, Canazeiu u Val di Fassa i Arabbi. Krenuti se može u smjeru kazaljke na satu kada vas putem vode narančasti putokazi, ili obrnuto, kada morate pratiti zelene strelice. U oba slučaja preći ćete najmanje oko 23 km staza i 14-16 km ski-liftova. Staze su srednje težine, no oprez, zbog toga što se skija na velikim visinama i prelazi relativno velik broj kilometara ova se tura preporuča skijašima bolje fizičke spreme i znanja.

Prije polaska potrebno je provjeriti vremensku prognozu kako bi se izbjeglo neugodnosti poput nevremena, zatvaranja planinskih prijevoja ili lavina. Vremenske neprilike mogu potencijalno ugodan dan na skijama pretvoriti u vrlo neugodno iskustvo. Otvorenost prijevoja i ostale informacije dostupne su obično na polazištima ski-liftova u dolinama gdje možete dobiti i karte cijelog područja.

U obilazak Selle krenite najkasnije u 10 sati ujutro. Računajte da ćete na ski-liftovima provesti oko 2 sata ne uzimajući u obzir čekanja, stanke zbog ručka itd. Također, zadnji prijevoj trebate doseći najkasnije do 15.30; naime, ski-liftovi se zatvaraju između 16 i 16.30. Na stazama ćete, ovisno o vještini, provesti otprilike sat i pol do dva sata. Iz osobnog iskustva, krenite već oko 9 – opuštenije ćete skijati i usput dobiti priliku malo lješkariti na nekoj sunčanoj terasi kojih putem ne nedostaje.

Staze su dobro uređene kao i u cijeloj Italiji, no treba računati na malo lošiju kvalitetu na prijevojima, svojevrsnim uskim grlima kojima moraju proći svi skijaši. Zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini (već se i sama naselja u dolinama nalaze iznad 1500 m n/m) snijega ima u izobilju. Tu su i sistemi za umjetno zasnježivanje koji pokrivaju oko 70% staza na ova četiri skijališta.

Staze koje napredniji skijaši ne bi trebali propustiti su zasigurno Gran Risa u Alta Badiji i Saslong u Val Gardeni. Ove su staze pozornica za utrke muškog veleslaloma, super G-ja i spusta u Svjetskom kupu oko Božića. Također pozornost plijene crni spustovi na području Porta Vescovo u Arabbi, no i za sve ostale ima sasvim dovoljno staza za brušenje tehnike ili ležerno skijanje, pogotovo na području Alta Badije. Samo za ekstremne skijaše: popnite se gondolom na Sellu sa prijevoja Pordoi, prepješačite Sellu (oko sat vremena) i spustite se divljim terenom prema Colfoscu. Obavezno uzmite vodiča i idite u grupi – osim što je opasan, taj teren nije nadziran od stručnih službi.

Što se smještaja tiče, pored mondenijih (čitaj: skupljih) odredišta u Alta Badiji i pogotovo Val Gardeni, prihvatljivijim cijenama može se pohvaliti Val di Fassa, pogotovo manja mjesta u okolici Canazeia. Arabba-Marmolada raspolaže sa znatno manjim brojem kreveta i nije toliko atraktivna. Ova ski središta su prosječno udaljena od Zagreba oko 450 km, a od Rijeke 350 km.

Za skijanje na području Sella Ronde potrebno je kupiti skipass Dolomiti SuperSki koji vrijedi i na ostalih osam skijališta ovog sistema tako da dobivate mogućnost korištenja ukupno 1220 km staza i 460 ski-liftova. Cijena 6-dnevnog skipassa Dolomiti SuperSki je 167 € u sezoni, ili pak 190 € u visokoj sezoni. Za sezonu 2004/05 najavljena je mogućnost dobivanja besplatnog chipcard skipassa i time svojevrsnog hands-free prolaza kroz ski-liftove.

Na kraju dana nemojte propustiti neki od mnogobrojnih apres-ski barova (najčešće u prepoznatljivom "iglu" stilu) – kako sunce pada tako se atmosfera u njima diže. Nazdravite talijanskom grappom (rakija od različitih vrsta voća) uspješno odvoženoj turi koja je zasigurno jedna od najljepših u ovom dijelu Alpa.

Sella Ronda je svakako vrijedna pozornosti i posjete. No, čak i ukoliko niste raspoloženi raditi cijelu turu, svoj dan svejedno možete ispuniti na nekom od četiri pripadajuća ski centra bez da ponovite istu stazu dvaput.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 240354
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr