PROIZVOĐAČI

»

SALOMON

07.08.2011.      

Autor: Goran Razić

Ustupio: Salomon Austria GmbH, e-mail: info_cro@salomon-sports.com, web: www.salomon-sports.com

 

Salomon Enduro XT 800 (11/12)

Da je Salomon svoju energiju uložio u neke sasvim druge smjerove, osim natjecateljskog programa, to je već svakome jasno, no da će izaći s vrlo vjerojatno jednom od najboljih allmountain skija na tržištu, to je već ugodno iznenađenje.

Testirani model: 168 cm, r = 14,6 m
Sidecut: 125-79-107 cm (@168 cm)
Dostupne visine: 154, 161, 168, 175, 182 cm
-.--.-

-.-Goran Razić-.-Odličnu klasu zamijenila je još bolja. Xwing, klasa koja je uspješno opravdavala Salomonova prodajna očekivanja zamijenjena je novom klasom imena Enduro. Testirani model XT 800 jedna je od rijetkih skija koja se zaista ponašala kao pravi pripadnik klase namijenjene "za sve". 

Decentan izgled s dominantnim svijetlim tonovima ne odaje pravu narav ove skije. Ona se krije "ispod haube" i vidljiva je tek kad stavimo skije na noge. Skija je rađena sendvič tehnologijom, a jezgra ima implementiran sloj titana radi postizanja što manje mase i istodobno što veće tvrdoće. Kako je rocker ove sezone postao pravi hit, i Enduro se može pohvaliti istim rješenjem. Potencijalni kupci, koji se odluče na ovaj Salomonov model, dobit će već poznate predinstalirane Salomon Z 14 vezove, koji sasvim solidno odrađuju posao i na ovom modelu.  

» Salomon skije 11/12
» Salomon tehnologije 11/12

Vozne karakteristike su odlične. Skija je mirna, stabilna i ulijeva veliko povjerenje na većini tipova staza. To su karakteristike koje ne možemo baš svaki puta pronaći kod alllmountain modela. Rubnici su tvrdi i dovoljno otporni na trošenje, tako da nije problem skijati više dana bez servisa i to čak i po tvrđim stazama. 

Skija je iznenađujuće brza te nudi neke nevjerojatne karakteristike za ovu klasu. Prebacivanje s rubnika na rubnik je ekspresno, iako je širina struka skije solidnih 79 mm. Kratki zavoji su prava milina, u čemu svoje prste svakako ima već spomenuti rocker, koji dozvoljava prednjem dijelu skije pasivnu vožnju prilikom agresivne vožnje uređenim stazama. Na taj način stvarni radijus skije je još manji nego je to deklarirano. 

Nakon vrlo dobrih rezultata na tvrdoj podlozi očekivali smo da će rezultati u dubokom i iskijanom snijegu biti na razini "malog tenka". No tu smo se prevarili. U Salomonu su napravili zaista odlično rješenje, dobivši od sportski nastrojenog alolroundera i odličnu skiju za teže i neuređene uvjete. Rocker i mala masa skije, u kombinaciji s elastičnošću, ovdje ponovo dolaze do izražaja. Enduro s lakoćom prelazi preko nakupina snijega, a u dubokom snijegu nikada neće toliko potonuti da bi morali zadnjim atomima snage i znanja vaditi se iz problema. 

-.-Goran Razić-.-Dojam je da je riječ o savršenoj skiji. Da li je to doista tako? Teško je reći. Možda je samo autor ovih redaka pronašao odličnog "drvenog prijatelja" koji mu pristaje na noge više nego što je očekivao. 

No da su u Salomonu znalački odradili posao, spojivši mali radijus, malu masu, torzijsku tvrdoću i fleksijsku mekoću sa odličnim rubnicima, odmjerenim rockerom i solidnim dizajnom - to stoji. Isprobajte novog Endura, svakako je vrijedan pažnje.  

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 08. kolovoza 2011.   12:50h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Probao. Potpisujem sve što piše. Ovo je skija za imati, naročito onima koji (više) nemaju potrebe za rekreativnim race modelima i praktičnost stavljaju ispred, recimo, imitiranja Ivice Kostelića.

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 253729
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr