SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

14.09.2010.      

Autor: Goran Vukelić 

Italija: Noviteti u sezoni 2010/11

S tek neznatnim kozmetičkim promjenama, bez većih infrastrukturnih zahvata, talijanska skijališta čekaju nadolazeću sezonu.

"Tanko" izgleda lista s otvorenim radovima na većim talijanskim skijalištima ovog ljeta. Dok su nas prošlih godina Talijani navikli na velike infrastrukturne zahvate, poput modernog terminala u Val di Sole ili povezivanja Sella Nevee i Kanina, ove su godine u pitanju tek kozmetički zahvati kojima se malo modernizira postojeće stanje i čekaju povoljnija investitorska vremena.

-.--.-I u takvim uvjetima po broju noviteta prednjači skijaški kompleks Dolomiti Superski smješten u srcu talijanskih Dolomita. Kronplatz je zamijenio 21 godinu staru kabinsku žičaru Gipfelbahn (u smjeru Risconea) s novom koja ima kapacitet od 3.000 osoba na sat (naslovna ilustracija). Bitnije, ovo će biti druga kabinska žičara na Kronplatzu koja će imati grijane sjedalice obučene u kožu. Prvi je ovo korak k ostvarivanju projekta "Ried" o kojem smo već pisali, a trebao bi donijeti povezivanje željeznice i skijaških žičara u jednoj točki (slika gore) u dolini te jednu novu stazu. Iako je projekt trebao biti zgotovljen prije sezone 2010/11, odgovorni su ipak malo povukli kočnicu te doznajemo da je sada planirani termin završetka pomaknut za jednu godinu. Veliku ulogu u ovom su odigrale i udruge za očuvanje prirode koje se protive izgradnji novih žičara i staza bojeći se negativnog utjecaja na ekosustav.

-.--.-rasciesa vlakU Val Gardeni je stara sjedežnica koja se dizala iz Ortiseija na predio Rasciesa zamijenjena uspinjačom (lijevo). Pridonijet će to oživljavanju ovog pomalo zapostavljenog perifernog dijela skijališta, a nova uspinjača ima kapacitet od 828 o/h i visinsku razliku od 819 m savladava za točno 301 sekundu. Modernizirane su i pojedine žičare u Cortini d'Ampezzo, Alta Badiji te Alta Pusteriji.

Do odgode od jedne godine je došlo i u Pinzolu u kojem su planirali ove sezone inaugurirati poveznicu s Madonnom di Campiglio. Razlog tome je tužba Doppelmayra kojemu se netransparentnim učinilo dodjeljivanje projekta konkurentskoj tvrtci Leitner. Nadležne su službe ipak presudile u korist Leitnera te oni tako imaju obvezu do studenog 2011. završiti poveznicu između ova dva susjedna skijališta. Radi se o izgradnji jedne kabinske žičare dugačke 5 km, a cijeli je projekt "težak" 20.9 milijuna eura.

-.--.-pejo 3000Maleno skijalište Pejo, također u sastavu Skirama Dolomiti Adamello-Brenta kompleksa, profitiralo je izgradnjom gondole Pejo 3000 (desno). Dvije kabine, svaka kapaciteta po stotinu osoba, putovat će između 2.000 i 3.000 m n/m. Ovo obiteljsko skijalište, poznato prije svega po geotermalnim izvorima, dobit će i novu stazu dužine 4 km čime će se ukupna kilometraža uređenih staza popesti do brojke 12.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 260586
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr