SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

10.09.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Photo: Arhiva Skijanje.hr i Funivie.org

 

Italija: Noviteti u sezoni 2009/10

Povezivanje Sella Nevee i Kanina najzvučniji je zahvat u infrastrukturi talijanskih skijališta pred sezonu 2009/10.

-.--.-Konačno je pred ostvarenjem plan o povezivanju talijanskog skijališta Sella Nevea i slovenskog Kanina. Poveznica je trebala biti ostvarena još prošle godine, no zbog papirologije čije se rješavanje odužilo više no što je planirano, radovi su počeli prekasno. Zato graditelji nisu gubili vrijeme ovog ljeta, iako ih je još u lipnju ometala enormna količina snijega. Radovi na izgradnji nove gondole Rifugio Gilberti-Prevala i pripadajuće staze dobro napreduju, a trenutno se postavljaju mehaničke komponente žičare. Gondola (desno) bi trebala prevaljivati put između 1.846 i 2.133 m n/m, dok je kapacitet 1.300 osoba na sat. Ne dođe li do nepredviđenog pogoršanja vremena, projekt Slovita bi trebao zaživjeti početkom sezone 2009/10, a kako će izgledati novonastalo skijalište pogledajte ovdje.

-.--.-Iz kruga Dolomiti Superski kompleksa vijesti o ulaganjima dolaze s Kronplatza. Nastavlja se orijentacija tog popularnog "hrvatskog" skijališta ka kabinskim žičarama. Sjedežnica Marchner je tako zamijenjena potpuno novom žičarom kojom će prometovati kabine za 10 osoba kapaciteta 3.000 o/h. Puno je važnije što će kožne sjedalice biti grijane! Također, u pogon će ponovno biti puštena kabinska žičara Cianross (lijevo) koja je preživjela tešku havariju još 2006. Tri su godine trebale proći da se sve odgovorne službe uvjere da se takav odron više neće ponoviti. S žičarom Cianross će u pogon i staza Corn te Cianross, opremljena za noćno skijanje. Najveće novosti s Kronplatza tiču se ipak tek sezone 2010/11 za kada je najavljena realizacija ambicioznog plana povezivanja žičara i željeznice te gradnja nove staze.

-.--.-U obližnjoj Alta Badiji stara će se dvosjedežnica Ciampai zamijeniti novom šesterosjedežnicom (desno). U susjednoj će pak Val Gardeni na predjelu Alpe di Siusi zaživjeti pomalo neuobičajen tip skijaške žičare – telemix. Takva je žičara svojevrsna kombinacija sjedežnice i kabinske žičare gdje na istoj žici putuju i sjedalice i kabine. Na taj se način omogućuje sigurnost pri vožnji za mališane u kabinama, ali i brz transport bez zamornog skidanja skija za iskusnije skijaše. U Val di Fiemmeu je iskrčena potpuno nova staza Torre di Pisa na predjelu Passo Feudo. Dugačka je 1,5 km, visinske razlike 460m i najvećeg nagiba od 59% te predstavlja alternativu stazi Cinque nazioni.

U Livignu se dvosjedežnica Tagliede-Costaccia zamjenjuje novom kabinskom žičarom za 8 osoba. Projekt je to koji je trebao biti ostvaren još prošle godine, no zbog kašnjenja s ishodovanjem građevinskih dozvola krenuo je u realizaciju tek sada. Treba istaknuti i da je Livigno zadržao cijene skijaških karata na prošlogodišnjoj razini – pohvalna činjenica u doba galopirajuće krize.

Nakon što se izmijenila vlasnička struktura i Cervinia se trgnula po pitanju novih ulaganja. Glavnu riječ sada vodi autonomna regija Valle d'Aosta koja je pokrenula projekt izgradnje potpuno nove šesterosjedežnice Pancheron. S kapacitetom od 3.000 o/h sjedežnica će kretati iz centra Cervinije prema skijalištu smanjujući tako potrebu za korištenjem automobila u ovom snježnom raju na granici sa Švicarskom.

-.--.-monterosaU kompleksu Monterosa Ski također se kraju privodi veliki projekt izgradnje gondole Passo dei Salati-Indren (lijevo). Gondola za 60 osoba, kapaciteta 740 o/h, prevaljivat će razliku između 2.970 i 3.275 m n/m da bi dovela skijaše do ogromnog freeride područja na ledenjaku Indren. Cijeli je projekt težak više od 17 milijuna eura, a počeo se izvoditi još 2006. s posebnim obzirom spram tamošnjeg osjetljivog ekosustava. Još 12 milijuna eura će se izbrojiti za gondolu Frachey-Alpe Ciarcerio koja će zamijeniti prastaru dvosjedežnicu iz 1978. I ovdje glavnu ulogu u financiranju igra regija Valle d'Aosta koja želi lokalna skijališta učiniti prepoznatljivijima na svjetskoj razini.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 242541
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr