SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

18.02.2009.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2008/09.

 

Passo Tonale - Presena

Pregršt mogućnosti za skijanje u dubokom snijegu, ljetno skijanje na ledenjaku, živahna noćna scena..., samo su neki od razloga za posjet skijalištu na razmeđi Trentina i Lombardije.

Passo Tonale - Presena
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 510 km
udaljenost od Zagreba 665 km
 

Talijanske regije Trentino i Lombardiju veže prijevoj Passo Tonale, postavljen na visokih 1.883 m nad morem. Upravo ovdje, između dolina Val di Sole i Valcamonica, izgrađeno je zanimljivo skijalište. Zbog vjetrova koji pušu preko prijevoja vegetacije gotovo da i nema, no zato je ovo skijalište jedno od rijetkih u regiji koje nudi istinski dobar freeride niz padine "krcate" dubokim snijegom. Dio skijališta se nalazi u parku prirode Adamello Brenta.

Samo je mjesto zbijeno uz cestu koja se probija između dvaju planinskih masiva. Na sjevernoj se strani nalazi većina staza, obasjanih cijeli dan suncem kojeg ovdje ne manjka.

-.--.-

Početnici i roditelji s djecom bit će oduševljeni središnjim dijelom skijališta gdje su staze i žičare "naslagane" jedne do drugih na istoj padini. Kombinacija plavo-crvenih staza i laka dostupnost odlična su pozicija za ski škole pa tko ne voli gužvu možda bolje da izbjegne ovaj predio između 10 i 13 sati. Roditelji će pak cijeniti što mogu nadgledati napredak mališana dok i sami uživaju u skijanju. Nedavno je čak i organizacija talijanskih pedijatara potvrdila da su ovdašnje staze idealne za mališane dodijelivši skijalištu tzv. bijelu zastavu. U podnožju je i posebna staza za sanjkanje, dječji vrtić na snijegu te staza za noćno skijanje (otvorena dvaput u tjednu).

Napredniji će se skijaši rado okušati na dvije crvene staze postavljene na rubovima iste, sjeverne padine. To su staza Contrabbandieri ispod prijevoja kojim su nekada vodili krijumčarski putovi te staza Alpino, dugačka 4,5 km. Alpino je možda i najljepša staza skijališta; dugačka, raznovrsne konfiguracije, s prekrasnim pogledom na ledenjak Presenu.

-.--.-

Do ledenjaka, koji se nalazi na suprotnoj strani skijališta, treba nakratko skinuti skije i prijeći cestu da bi se kombinacijom kabinske žičare, dvosjedežnice i vučnice stiglo na 3.016 m n/m. Ovdje je raj vječnog snijega i leda koji je otvoren za skijaše čak do kraja lipnja. Do dna vodi crveno-crna staza Paradiso dugačka oko 5,7 km. U svom središnjem dijelu, gdje počinje crna markacija, zahtjevna strmina traži snažne noge i punu koncentraciju skijaša. Pri dnu se odvaja varijanta staze koja od prije dvije godine veže Passo Tonale sa susjednim Pontedilegnom tvoreći tako skijalište sa 100 km staza.

Uz spojnu stazu obratite pozornost na poligon za vožnju psećom zapregom. Odmah do njega je 15-ak kućica u snijegu kraj kojih se izležavaju haskiji čekajući sljedeće "mušterije". Svako toliko skijašima priušte zavijajući koncert koji odjekuje dolinom. Osim u glazbi, u Passo Tonaleu možete uživati i u stazama za skijaško trčanje, klizanju, vožnji motornih sanjki...

Passo Tonale je idealna destinacija za sve koji, osim u spuštanju uređenim stazama, uživaju u "rezanju" dubokog, netaknutog snijega. Freeride je moguć na sve strane, a terena ima od laganih početničkih do onih strmih, rezerviranih za znalce koji se ne plaše lavina. U freeride se može krenuti koristeći ski liftove ili, ovdje vrlo popularnim, penjanjem uz planinu. Budući da se dio skijališta nalazi u parku prirode, za heliisking treba tražiti posebne dozvole. Osim vratolomijama u dubokom snijegu, adrenalin se može podignuti i u skicross i freestyle parku.

Žičare su moderne, brze i udobne. Prevladavaju sjedežnice s kupolama zbog zaštite od vjetra koji znade ovdje puhati. U podnožju skijališta su uredi talijanske škole skijanja, ski rentovi, trgovine sportskom opremom, besplatan parking, ured za prodaju skijaških karata… Šestodnevna skijaška karta koja vrijedi za Passo Tonale, Presenu i Pontedilegno stoji 143 eura (166 eura u visokoj sezoni). Skijalište je dio Skirama Dolomiti Adamello Brenta kompleksa za koji šestodnevna skijaška karta stoji 184 eura (208 eura), a vrijedi za 380 km staza. Moguća je i kupnja karte samo za Passo Tonale s po jednim danom skijanja u obližnjim skijalištima. Djeca do osam godina skijaju besplatno u pratnji roditelja.

-.--.-

Passo Tonale teško da će ponijeti epitet romantičnog ili pitoresknog alpskog sela. Jedna cesta i hoteli naslagani uz nju više podsjećaju na Divlji zapad. Opet, takav plan ima i svojih prednosti jer su gotovo sve smještajne jedinice vrlo blizu staza. Tko želi autentični alpski ugođaj, može potražiti apartman ili hotel nešto niže u Val di Sole, u mjestima poput Ossane, Vermiglia, Mezzane… Skibus povezuje cijelu dolinu s prijevojem, točan je i besplatan. Smještaj je povoljan, baš kao i cijene hrane i pića na stazi. Razne vrste tjestenine stoje oko 7 eura, glavno jelo oko 10 eura, pivo i bombardino 2-3 eura. Apres-ski zabava počinje oko 16 sati, a najglasnije je u igluu pod imenom Paradiso (posjetiteljice tamo ostavljaju zanimljiv znak sjećanja na Passo Tonale). I noću je vrlo živo, kafići i diskoteke su puni, mnogo je mladih iz Velike Britanije, Nizozemske i Belgije te je i to jedan od razloga za odlazak mlađe klijentele na ovo skijalište.

Do skijališta se dolazi skretanjem s autoceste A22 na izlazu San Michele all'Adige. Otuda je potrebno prevaliti još oko sat vremena vožnje kroz dolinu kojom dominiraju nasadi jabuka. Zadnjih desetak kilometara predstavlja uspinjanje serpentinama koje se redovito čiste od snježnih padalina. Iz Rijeke, putem od Trsta preko Venecije, Verone i Trenta, treba prijeći 510 km. Iz Zagreba se kilometraža istim putem zaustavlja na brojci od 665.

Nadmorska visina skijališta omogućuje zadržavanje snijega sve do travnja tako da se ovdje možete uputiti i u kasnijem terminu kada su dani duži, a vrijeme toplije. Na ledenjaku Presena skija se sve do ljeta. Tko poželi promjenu, može istražiti okolna skijališta poput Folgaride - Marilleve, Madonne di Campiglio, Pinzola, Paganelle… Sve nabrojano čini Passo Tonale dobrim izborom za odmor proveden na snijegu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248701
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr