SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

16.01.2007.      

Autor: Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2006/07.

 

Arabba / Marmolada

Arabba je najmanja, ali ključna karika u lancu Sella Ronde. S Marmoladom u zaleđu nudi piste i najzahtjevnijim skijašima.

Arabba / Marmolada
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 340 km
udaljenost od Zagreba 480 km

Arabba je malo mjesto stiješnjeno visoko u Dolomitima u sjeni Selle. Uz Malga Ciapelu u podnožju Marmolade čini osnovu ovog skijališta koje se reklamira sloganom: iz hotela na stazu. To je uglavnom i točno: praktički se svi smještajni kapaciteti nalaze negdje uz 62 km staza ili pokraj jednog od 32 ski lifta. Ono što će sve skijaše oduševiti je krajolik na koji ćete zasigurno ispucati cijeli film (ili memorijsku karticu) kao i pogled na okolne planinske masive koji puca sa vrha Marmolade.

Staze su većinom namijenjene boljim skijašima, početnici će se ugodnije osjećati učine li prve zavoje na nekom od susjednih skijališta Sella Ronde. Sve su staze uglavnom spojene, malo je pješačenja jedino potrebno kod Arabbe kada se radi tura Sella Ronda. Nekoliko zahtjevnih crnih spusteva kojima se od 2478 m visokog vrha Portavescovo spuštate do Arabbe na 1602 m n/m predstavljaju definitivni "must" za svakog iskusnijeg skijaša. Staza koja također plijeni pozornost svojom dužinom i atraktivnošću je i 12 km duga crvena staza sa Marmolade kojom ćete se spustiti od vrha Punta Rocca sve do podnožja ove veličanstvene planine. Marmolada sa svojim najvišim vrhom od 3342 m n/m predstavlja kapu talijanskih Dolomita.

-.--.-

Spuštanje stazom niz Marmoladu jedinstven je doživljaj – svakako si ga priuštite. Pripazite jedino za lošeg vremena, tada planina iskazuje svoju negostoljubivost ledenim vjetrom i gustim oblacima koji se spuštaju nisko (ukoliko se 3000 m može nazvati nisko). Iako kvalitetne, staze pripremom pomalo zaostaju za susjednim skijalištima u Sella Rondi. Na vrhu predjela Portavescovo na kraju dana redovito nastaju veliki hupseri, što uz skijaše nenavikle na takve uvjete znade stvoriti gužve na stazi. Ukoliko ste željni svježeg powdera krenite sa vrha Marmolade lijevo prema jezeru Lago di Fedaia. No pažnja, prostor nije pod nadzorom službe za spašavanje pa obavezno uzmite vodiča.

Sve do 2001.g. Marmolada nije bila u sustavu Dolomiti Superski – bio je to raj rezerviran samo za znalce. Nakon uključivanja, gužve na staroj gondoli koja vozi na vrh postale su neizdržive. Od 2004. je zato počela zamjena starih gondola novima; do vrha Marmolade sada se stiže novom i brzom 3-etapnom gondolom koja je eliminirala gužve koje su se znale stvoriti u podnožju. Na drugoj međustanici Serauta obratite pozornost na mali muzej posvećen borcima iz Prvog svjetskog rata – rat se doista vodio i na 3,000 m n/m! Put visinske razlike 1,823 m vrijedi izdržati samo zbog predivnog pogleda kojim ćete biti nagrađeni na vrhu ukoliko je vrijeme sunčano. A čeka vas još i 20-ak minuta skijanja do dna…

-.--.-

Što se tiče smještaja, neveliki kapaciteti (oko 6.000 ležaja) većinom odgovaraju hotelskim kućama u Arabbi i Malga Ciapeli. Mjesta (posebno Malga Ciapela) još odolijevaju turističkoj urbanizaciji, zato tražite li noćni život – odustanite. Jedina je opcija sjesti u auto i odvesti se do susjedne doline (Alta Badia ili Val di Fassa) planinskom cestom preko prijevoja. Preporuka: smjestite se radije u okolnim dolinama Selle ili obližnjem skijalištu Civetta (80 km staza) do kojeg vozi i skibus.

Od Arabbe vas, krenete li na put iz Rijeke, dijeli 340 km koje prelazite autocestom od Trsta preko Pordenonea do Belluna (cestarina 5,70 EUR), pa dalje cestom do Cortine d'Ampezzo i Arabbe. Iz Zagreba možete istim putem (480 km) ili ćete se voziti 450 km preko Karavanki do Villacha, zatim do Lienza, San Candida, Cortine d'Ampezzo i Arabbe (troškovi vinjete i Karavanki cca. 14 €).

Šest dana skijanja na stazama Arabbe/Marmolade stajat će vas 164 € (187 € u visokoj sezoni), Dolomiti Superski skipass će vas za isti period doći 178 € (202 €). Kao malo gdje u području Sella Ronde, ovdje vrijedi savjet: kupite Dolomiti Superski skipass jer nakon 2-3 dana poželjet ćete veću kilometražu staza.

Arabba/Marmolada nudi neke od najboljih staza u krugu Sella Ronde i time se djelomično iskupljuje za nedostatak života i zabave izvan staze. Ipak, najbolja je opcija smjestiti se u nekoj susjednoj dolini i ovdje doći na skijama.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 176696
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr