30.08.2011.      

Autor: Matija Kralj 

Službeni protest natjecatelja protiv FIS-a!

Velika većina trenutno najvećih zvijezda FIS Svjetskog skijaškog kupa potpisala je peticiju protesta protiv promjena 'geometrije' skija planiranih za sezonu 2012/13.

Najbolje skijašice i skijaši napokon su, čini se, uspjeli pronaći 'točku' oko koje će se svi bez rezerve masovno 'okupiti'. Izolirani, pojedinačni prigovori bez tzv. zajedničkog istupa stigli su, tako, čini se svojem kraju. A Svjetska skijaška federacija (FIS) ovo do sada još nezabilježeno apsolutno jedinstvo svojih natjecatelja postigla je najavom promjena geometrija skija za sezonu 2012/13. godinu.

Niti posljednji kompromis FIS-a i proizvođača natjecateljskih skija ništa u ovoj situaciji, čini se, neće promijeniti.

Izvatci iz zajedničke izjave koju potpisuje glavni čovjek komisije natjecatelja pri FIS-u, Kilian Albrecht:

"Kako sam već naveo na FIS-ovim sastancima održanima nedavno u Portorožu, dobio sam puno prigovora natjecatelja vezano uz pripremu staza za skijaška natjecanja na najvišem nivou. Pri čemu je zajedničko mišljenje natjecatelja da će ujednačavanje uvjeta pripreme staze od starta do cilja za sve natjecatelje biti puno korisnije i važnije od bilo kakvih promjena geometrije skija.

Još jednom želim istaknuti da su upravo natjecatelji ti koji stvaraju 'show' te da su upravo oni ti koji najviše riskiraju svoje zdravlje baveći se profesionalnim skijanjem. Svi su oni dovoljno zreli i odgovorni da dobro znaju kojim se sve rizicima spuštajući se niz stazu izlažu. I zato tražimo da FIS naše mišljenje shvati napokon ozbiljno!

Ova izjava nikako ne smije biti povod FIS-u da ustvrdi kako su oni, eto, sada htjeli poduzeti nešto da se napokon poveća sigurnost natjecatelja, a natjecatelji su to opet odbili. Za sve razumne prijedloge koji stignu, natjecatelji će uvijek biti ti koji će se posljednji njima suprotstaviti.

(...) Skijaški sport učinit ćemo sigurnijim samo ako se u budućnosti počne više slušati same natjecatelje te ako se njihovo mišljenje i prijedlozi napokon uključe u procese donošenja odluka.

(...) Alpski natjecatelji ne žele da alpsko skijanje izgubi na svojoj atraktivnosti, jer mi dobro znamo koliko je sjajnih sportova danas zimi općenito 'na tržištu'. U budućnosti se zaista nadamo boljoj komunikaciji s FIS-om te očekujemo da će većina skijašica i skijaša ubuduće početi još više progovarati jednim snažnim, zajedničkim glasom." 

Ovaj tekst izjave potpisalo je za sada već svih 10 najboljih skijaša prošlosezonskog Svjetskog kupa u veleslalomu i slalomu te njih 25 od 30 te 41 od 50 najboljih. Što podrazumijeva, naravno, i potpis aktualnog ukupnog pobjednika FIS Svjetskog kupa Ivice Kostelića. Slična je situacija i kod skijašica, kod kojih izjavu potpisuju 32 od 40 najviše rangiranih veleslalomašica i slalomašica svijeta. Sveukupni broj potpisa do sada je dostigao brojku od 188.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Objavljeno: 30. kolovoza 2011.   14:07h

    Član od:
    13.01.2005.

    Mjesto:
    Hrvatska, Rijeka

    Šta li mudruju ovi koji nisu potpisali? I koliko je to daleko otišlo kada je došlo do ovoga!? U tenisu odavno postoji vijeće igrača koje ima pravo glasa...

Prikazano 1 od 1 komentara

Sve komentare pogledajte na forumu

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 199524
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr