13.12.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

Nema snijega? Stiže helikopterom!

Zbog nedostatka snijega u Folgariji su umjetni snijeg na staze prebacivali helikopterom.

Snijeg koji nikako da padne i zabijeli skijališta, pričinjava sve više muke koncesionarima. U Folgariji su se tako domislili da staze zasnježe snijegom koji će dovesti – helikopter.

Zbog temperaturne inverzije uslijed koje su temperature bile niže u dolini, nego na planini, posljednjih dana u spomenutom talijanskom skijalištu nisu bili mogućnosti upogoniti snježnu artiljeriju na stazama. Zbog toga su umjetan snijeg proizvodili u dolini, a do vrha skijališta su ga transportirali helikopterom, piše talijanski dnevnik L'Adige.

Helikopter je "operirao" između 1.350 m n/m u dolini i 1.700 m n/m na skijalištu prevozeći u jednoj turi oko 4 prostorna metra snijega. Takav je potez izazvao ogorčenje u Alpinističkom savezu Trentina (SAT). Alpinisti i zaštitari okoliša su prozvali koncesionara za nebrigu prema prirodi navodeći da su potrošili gomilu novaca i naštetili tamošnjem ekosustavu. Sa suprotne se strane pak pravdaju da im izostanak snijega donosi velike gubitke na skijalištu te su se rukovodili socijalno-ekonomskim aspektom. Predsjednik SAT-a Daniele Ciech se zapitao: "U jednom su dani zasnježili tek 70-ak metara staze tankim slojem snijega koji će kratko trajati. Kakvog to smisla ima? Je li to način suživota s planinom?"

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 53769
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr