SKIJALIŠTA

»

ITALIJA

17.05.2018.      

Autori: Elinka Barišić, Goran Vukelić

Cijene su važeće za sezonu 2017/18.

 

Alpe Lusia/San Pellegrino

100 km staza okupanih suncem još uvijek čeka da ih otkriju i naši skijaši i boarderi.

Alpe Lusia/San Pellegrino
Službene stranice: link
Web-cam: link
udaljenost od Rijeke 302 km
udaljenost od Zagreba 460 km
 

Skijalište nekad znano kao  Trevalli, a našim skijašima najčešce i samo kao Falcade,  talijansko je skijalište koje u zadnjih nekoliko godina nosi službeni naziv Alpe Lusia/San Pellegrino.

Kompleks  se smjestilo u Dolomitima na razmeđi regija Veneto i Trentino. Dio su Dolomiti Superskia, kompleksa 12 talijanskih skijališta. Tri doline iz nekadašnjeg naziva čine predjeli oko mjesta Falcade, Passo San Pellegrino i Moena. Skijalište broji 100 km odlično pripremljenih staza, pokrivenih sistemom umjetnog zasnježenja, koje se spuštaju od 2,500 mnv do 1,200 mnv. Ipak, valja upozoriti da nisu sve staze povezane. Skijalište se dijeli na dva glavna dijela: veći, iznad Falcadea i Passo S. Pellegrina na koji otpada oko 2/3 kilometraže staza, i manji, iznad Moene, poznat i pod nazivom Alpe Lusia. Ova dva predjela su vrlo blizu, a povezana su besplatnom autobusnom vezom (vožnja od 15-ak min). Pogled na kartu nameće logično pitanje: Zašto još cijelo skijalište nije povezano? Razlog tome je što se točno između ova dva predjela smjestio park prirode u kojem je zabranjena bilo kakva intervencija ljudske ruke. Zaštita prirode prije profita.

-.-goran Razić-.-

Ciljana publika ovog skijališta su prvenstveno obitelji i, odnedavna, boarderi. Otuda je i jasniji podatak da gotovo polovica staza otpada na plave, lagane staze. Obiteljima s djecom namijenjena su tri dječja vrtića na snijegu, dok boarderi mogu uživati u tri odlična snow parka sa postavljenim elementima za vratolomije u zraku. No, niti zahtjevniji skijaši neće ostati zakinuti: crvene, široke staze su kao stvorene za cjelodnevno carvanje, a posebno ističemo crveno-crni spust prema dolini na predjelu Alpe Lusia - staze imena "Fiamme Oro" i "Piavac" ne smiju se propustiti. U istu kategoriju spada i spust sa vrha Col Margherita prema Passo S. Pellegrinu, a nedavno probijena nova, crna staza  La Volata je samo šecer na kraju, te jedna od izazovnijih staza na skijalištu. Vrlo pravilnog nagiba (u smislu da ne "visi"), na djelovima sasvim pošteno strma da zasluzi svoju crnu boju i dovoljno dugacka. Okolni spust s Col Margherite je nesto blazi, za one koji se ne usude na stme staze, no znajte da se uvijek mozete spustiti i gondolom.

Inače, sve su staze vrhunski pripremljene, bez naznaka pucanja ili stvaranja hupsera čak i pri kraju dana. Većina ih je okrenuta suncu kojeg ovdje doista ne manjka. Zaljubljeni će moći uživati u laganoj 10-kilometarskoj Pisti degli Innamorati (Staza zaljubljenih, op.a.) koja prolazi kroz predivan snježni krajolik. Da bi doživljaj bio potpun pobrinut će se odlična domaća hrana na nekoj od osunčanih terasa.

-.-goran Razić-.-

Skijalište raspolaže sa oko 15,000 ležaja, a kome nije važno biti smješten u blizini samog skijališta neka potraži povoljnije aranžmane u mjestima poput Agorda, Cencenighea ili Canale d'Agordo. Cijene na skijalištu su sljedeće: gulaš oko 7 eura, lasagne 6 eura, pivo 3-5 eura, grappa oko 2 eura. Nakon skidanja skija možete se zabaviti na klizalištima, bazenima, u pizzerijama (preporuka: "Da Silvio" u Agordu) i sl. Nešto življu aprés-ski zabavu možete očekivati u Moeni, dok je Falcade mirnije mjesto gdje se zabava odvija u restoranima i tavernama.

Obiteljima s djecom mozda ce najzgodniji biti smjestaj na prijevoju San Pellegrino, jer se tu nalazi pretezno hotelski smjestaj, uz same staze, uz wellness i bazen usluge te igraonice u hotelima. S obzirom na visinu, snijeg je ovdje sigurniji nego u dolini. Mana smjestaja na San Pellegrinu je da, osim hotela, ovdje ne postoji nikakva druga zabava, niti neki veci ducanski kompleks. Tu je nekoliko skromnih ducana sa skijaskom opremom, no recimo veceg ducana s namirnicama nema.

Sve servisne usluge lako su dostupne turistima: na glavnoj cesti prema skijalištu nekoliko je ski rentova i servisa, u podnožju glavnih žičara su ski depoi, blagajne za kupnju skipassa te uredi talijanske škole skijanja. Parking se iznad Falcadea plaća, no tu je zato besplatni skibus koji povezuje cijelo skijalište.

-.-goran Razić-.-

Zahvaljući vrlo dobrom položaju i prometnoj povezanosti, preporuka je Falcade iskoristiti i kao bazu za tjedno skijanje u Dolomitima. U blizini se nalaze odlična skijališta poput Civette (udaljenost 18 km od Falcadea), Arabbe/Marmolade (30 km), Val di Fiemmea (30 km) i Val di Fasse (30 km). Postoje i planovi za povezivanje skijališta Trevalli sa susjednom Marmoladom i Val di Fassom, no o tome će se više znati kada projekti prođu period evaluacije.

6-dnevni skipass za odrasle stoji 265 eura (294 eura u visokoj sezoni), a ukoliko želite skijati i na susjednim skijalištima mozete odabrati jednu od mnogobrojnih kombinacija koje uz maticno skijaliste nude i skijanje odabrani broj dana u regiji. Djeca do 8 godina skijaju besplatno, uz roditeljsku kartu.

-.-goran Razić-.-

Put iz Rijeke do skijališta broji oko 302 km ili tek nešto više od 4 sata vožnje, a vodi od Trsta autocestom preko Pordenonea do Belluna. Od Belluna nadalje na raspolaganju je obična cesta kroz dolinu. Planinski prijevoj Passo S. Pellegrino redovito se čisti budući da je među prioritetnim prometnicama. Od Zagreba preko Ljubljane i Trsta pa dalje istim putem treba prijeći oko 460 km.

San Pellegrino je odlično obiteljsko skijalište koje je početnicima posvećeno do detalja kao što su niske sjedežnice na ukrcaju prilagođene i najmanjima. Boarderi će vrijeme provesti u nekom od snow parkova, dok će zahtjevniji skijaši, kada im ponestane izazova, moći odskijati i na nekom od obližnjih skijališta.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vezani članci

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 208415
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr