27.07.2011.      

Autor: Goran Vukelić 

150 godina skijanja u Australiji

Australci ove godine obilježavaju stoljeće i pol dugu skijašku tradiciju.

Iako je riječ "skijanje" među zadnjima koja pada na pamet pri spomenu Australije, "down under" ove godine obilježavaju čak 150. godišnjicu skijaškog sporta u zemlji! Početak skijanja u Australiji se veže uz osnutak ski kluba Kiandra 1861. kojeg su utemeljila trojica Norvežana: Elias Gottaas, Soren Torp i Carl Bjerknes. Klub je započeo s radom u Kiandri, nekadašnjem rudarskom gradiću u državi New South Wales koji je svoj procvat doživio tijekom zlatne groznice u 19. stoljeću.

Ski klub je osnovan s ciljem osiguravanja razbibrige za tadašnje kopače zlata koji su snage ljeti odmjeravali u streljaštvu, a zimi u alpskom skijanju. Ski klub Kiandra postoji i danas te se diči nazivom jednog od dva najstarija ski kluba na svijetu (drugi je osnovan iste godine u Norveškoj).

U Australiji danas postoji devet skijališta raspoređenih u državama New South Wales i Victoria: Thredbo, Perisher, Charlotte Pass, Selwyn Snowfields, Mount Buller, Hotham, Falls Creek, Mount Baw Baw i Lake Mountain. Sezona skijanja na južnoj je polutci u punom jeku, o čemu svjedoče i brojne europske i američke skijaške ekipe koje su obližnji Novi Zeland odabrale za ljetnu trening bazu.


 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4476479
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr