16.03.2018.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Are, SG(m,ž): Kipići u rukama Weirather i Jansruda

Mali Kristalni globus u disciplini superveleslaloma osvojili su Kjetil Jansrud i Tina Weirather. Zanimljivo, oboje su u današnjim utrkama završili na šestoj poziciji. Pobjede su odnijeli Vincent Kriechmayr i Sofia Goggia.

Magla te jak vjetar i dalje su stvarali poteškoće organizatorima utrka. Stoga je i danas program kasnio, ovoga puta za petnaest minuta, a obje su staze bile podosta skraćene. Nismo imali prilike uživati u kompletnom superveleslalomskom izdanju, već smo se morali pomiriti s krnjim natjecanjima. Posebno je skraćena bila staza muške superveleslalomske utrke. Većini je skijaša bilo dovoljno 50 sekundi za stići u ciljnu ravninu. WM Strecke, za razliku od Olympije na kojoj su skijali skijaši, ipak nam je ponudila nešto duže izdanje i pravu superveleslalomsku poslasticu.

Žensko je natjecanje otvorila Ragnhild Mowinckel, ali nije to bila vožnja za pamćenje. Norvežanka je jedva uhvatila koji bod; završila je na četrnaestoj poziciji. Već sa startnim brojem pet, s mjesta vodeće u utrci, smijenila ju je Anna Veith. Postigla je 0.43 sekunde bolje vrijeme. Nije se na tom mjestu dugo zadržala Austrijanka. Utrka je dobila kompetitivnu notu onog trenutka kad se na startu pojavila Tina Weirather. Naime, ona je u tom trenutku bila glavna favoritkinja za osvajanje malog Kristalnog globusa, s 46 bodova ispred Lare Gut. Reprezentativka Lihtenštajna je odskijala izvrsno, staloženo i samopouzdano, čime niti u jednom trenutku nije bilo upitno koja će stići u cilj. Vrlo uvjerljivom vožnjom, nadvisila je Austrijanku za 0.12 sekundi te je zauzela vodeću poziciju. Za konačno slavlje morala se još malo strpjeti, ali ulazak u cilj kao vodeća, definitivno je bio pozitivan pokazatelj. 

Da još uvijek ima prostora za poboljšanje vodećeg vremena, pokazala je sunarodnjakinja Lare Gut, izvrsna kombinatorka Michelle Gisin. Odskijala je izuzetno rasterećeno, što je bio light motiv današnjeg dana, te je presijecanjem zamišljene ciljne linije preuzela vodstvo od Weirather. Bila je brža za čak 0.33 sekunde. Ostavila je dojam kao da je svojom fantastičnom izvedbom željela pomoći svojoj reprezentativnoj kolegici. Jedanaesta po redu, stazom je krenula, pobjednica Svjetskog skijaškog kupa iz sezone 2015./2016., Lara Gut. Za preotimanje kipića iz ruku reprezentativke Lihtenštajna, trebala je uvjerljivo preuzeti vodstvo te se nadati dovoljnom broju skijašica između nje i Weirather. Nažalost, to se nije dogodilo. Lara je izgorjela u želji; pogriješila je već na trećim vratima te je padom završila utrku i priču oko borbe za osvajanje malog Kristalnog globusa. Velika šteta za, inače sjajnu, Švicarku te sve skijoljupce koji su pratili tu utrku. 

Ipak, od tog smo trenutka gledali jednu nevjerojatno uzbudljivu utrku. Prvo je sa startnim brojem trinaest, na drugu poziciju, odmah iza vodeće Gisin, doskijala Federica Brignone. Njezin usklik sreće, u trenutku kad je vidjela rezultat, teško se može dočarati riječima. Sa startnim brojem šesnaest, svoj je nastup odradila i Viktoria Rebensburg. Bio je užitak pratiti svaki njezin pokret na stazi. Doista je odskijala grandiozno. Ulaskom u cilj, preuzela je vodstvo za 0.43 sekunde. Viktoria se nije uspjela ni smjestiti, a na stazi je već bila, jučerašnja drugoplasirana, osvajačica malog spustaškog Kristalnog globusa, Sofia Goggia. Ona je pak iznenadila. Teško je znati što se u pojedinom trenutku nalazi u glavi fantastične Talijanke, ali danas je pokazala odliku velikih skijašica. Nakon jučerašnjeg slavlja, odskijala je kao da se ništa nije dogodilo, gladna novih uspjeha. Potpuno je oskvrnula svoj, goggijevski stil, što je potvrdio i semafor njezinim ulaskom u cilj. Vrijeme od 1:07.92 minute bilo je bolje od Viktorijinog za 0.32 sekunde.

Goggia još uvijek nije mogla slaviti novu pobjedu, jer je na startu još ostalo nekoliko skijašica koje bi mogle ugroziti njezino vrijeme. Brzo iza Talijanke, na stazi je bila jučerašnja pobjednica, Lindsey Vonn. Amerikanka karakteristična po riziku u svojim vožnjama, ni ovoga puta nije razočarala. Naravno, uz rizik, neminovno dolaze i pogreške, koje su danas također bile dio njezine izvedbe. Ipak, uspjela se probiti među prve tri skijašice. Zauzela je treću poziciju s 0.53 sekunde zaostatka za Goggijom. Današnja se utrka pratila do samoga kraja, zadnja se u startnoj kućici pojavila aktualna olimpijska pobjednica u superveleslalomu, Ester Ledecka. Vjerujemo kako je i sama napokon željela potvrditi svoj olimpijski rezultat, ali nažalost danas nije bio taj dan. Zakasnila je u jedna vrata te nije uspjela završiti utrku. Tako je poredak ostao u obliku: Goggia, Rebensburg, Vonn. Mali je Kristalni globus, drugu godinu za redom, otišao u Lihtenštajn. Tina Weirather je u konačnici odnijela kipić za 86 bodova ispred nesretne Švicarke. Treće mjesto u superveleslalomskom je poretku osvojila Anna Veith, sa 122 boda zaostatka za Weirather.

Mušku je superveleslalomsku utrku okarakterizirao podatak kako je unutar jedne sekunde zaostatka za pobjednikom, završilo čak dvadeset dva od dvadeset pet skijaša; jedan nije završio utrku. Navedeno ne treba čuditi kada se iznese podatak o dužini staze od samo 1308 metara. Kako bi dobili osjećaj što želimo istaknuti, navest ćemo dužine staza na superveleslalomskim utrkama u Kvitfjellu, Jeongseonu te Kitzbühelu, koji se ove sezone održao u skraćenom izdanju. Naime, Olympiabakken u Kvitfjellu iznosi 2405 metara, olimpijski Jeongseon 2322 metra, dok je skraćeni Streifalm brojao čak 2315 metara. Jasno je kako u današnjoj utrci nije bilo favorita. Mogao je pobijediti bilo tko. Srećom, pitanje o osvajanju malog Kristalnog globusa bilo je riješeno još u Kvitfjellu, pa smo onda relativno bezbrižno mogli pratiti današnji cirkus. Svi skijaši koji su se spustili krnjom Olympijom bili su sjajni. Teško je bilo ocijeniti koji je bolji od kojeg.

Među izuzetno malim brojem vrata, najbolje se snašao Vincent Kriechmayr. Njegovo vrijeme od 49.43 sekunde bilo je nedostižno svim ostalim skijašima. Drugu je poziciju, s čak 0.04 sekunde zaostatka, zauzeo Christof Innerhofer, dok su treće mjesto podijelili, s već osjetnijim zaostatkom od 0.08 sekundi, Aksel Lund Svindal i Thomas Dressen.  Kao što je već rečeno, osvajač malog Kristalnog globusa je završio na šestoj poziciji, s 0.19 sekundi zaostatka za pobjednikom. U konačnici je navedeno ostvarenje postigao s 80 bodova prednosti ispred Kriechmayra te 126 bodova ispred svog reprezentativnog kolege Svindala. Samu utrku je vrlo teško dalje komentirati, pogotovo iz razloga jer niti jedan aspekt skijaške vještine nije mogao doći do izražaja. Dodajmo kako je u utrci nastupio i Marcel Hirscher, pritom zauzevši desetu poziciju s 0.43 sekunde zaostatka za sunarodnjakom.

Nakon superveleslalomske poslastice te cirkusa, sutra nas očekuje timska utrka. Paralelni veleslalom, odnosno team event, trebao bi započeti od 16 sati. Već se u subotu vraćamo starim navikama. Djevojke će se po posljednji puta ove sezone, natjecati u disciplini slaloma, dok će mladići snage odmjeriti u veleslalomskoj utrci. U nedjelju će samo zamijeniti uloge. Sve se već zna po pitanju osvajanja malih Kristalnih globusa. Jedina neizvjesnost ostaje u ženskom veleslalomu. Viktoria Rebensburg trenutno je vodeća u tom poretku s 582 boda te ako odskija kako zna, vrlo će brzo ugasiti svaku neizvjesnost. Čak 92 boda iza Njemice, nalazi se Tessa Worley, koja će definitivno čekati veliku pogrešku sjajne Rebensburg. Ostaje pitanje hoće li je dočekati, a još je upitnije može li Francuskinja odskijati u skladu sa svojim renomeom. U svakom slučaju, očekuje nas, iskreno se nadamo, uzbudljiva završnica sezone u tehničkim disciplinama. Neka današnja ženska superveleslalomska utrka posluži kao putokaz. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 302639
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr