Skijanje.hr

17.03.2009.      

Autor: Vjeran Baranović 

Freeride Battle 2009 - rezultati i fotogalerija

Četvrtu godinu Quicksilver Freeride Battle okuplja najbolje freeride skijaše i bordere. Nakon dva dana otkazivanja, skijaši i boarderi oduševili su svojim umijećem


-.--.-Nakon dva dana čekanja i otkazivanja natjecanja zbog sigurnosnih razloga, u nedjelju 08.03. je osvanulo sunce i na Kaninu, i to s preko 9 metara snijega. Freeride Battle mogao je početi. Da podsjetimo, Freeride Battle natjecanje je skijaša i bordera u kojem su zadani start i cilj, a konačnu rutu vožnje bira sam natjecatelj. Suci ocjenjuju vožnje s obzirom na brzinu, tečnost, težinu rute, trikove i stil natjecatelja. Pobjeđuje onaj koji najviše impresionira suce.

Ove godine natjecanje se održalo na trasi poznatoj pod imenom "French", pod Sedlom, kod skijaške staze Prevala. Već u 7:30 sati okupilo se 50 natjecatelja kod gondole i krenulo prema Kaninu. Dolaskom na Kanin organizatori su pokazali natjecateljima rutu, nakon čega su sa strane i odozdo pregledavali svaki dio rute dalekozorima i drugim pomagalima. Start je bio na mjestu gdje ne postoje žičare, pa su se natjecatelji morali sami pješice popeti noseći svu potrebnu opremu.

Natjecanje je počelo malo iza 10 sati, po savršenim vremenskim uvjetima kako za natjecatelje, tako i za publiku. Sa strane, i na dnu staze, okupilo se nekoliko stotina zaljubljenika u freeride i ekstremno skijanje i bordanje. Na žalost, osim odličnih uvjeta i vožnji, natjecanje je obilježio težak pad Čeha Viktora Galuške. On je izabrao desnu stranu, koja je zahtjevnija, te je iznad stijena "propao". Pokušao se zaustaviti, ali nije uspio i doklizao je do stijena, nakon čega je uslijedio pad preko stijena visine 50-tak metara. Na žalost, tada su morali intervenirati spasioci koji su ga odnijeli sa staze. Kasnije se ustanovilo da osim natučenih dijelova tijela Čeh ima "samo" slomljenu ruku. To je sve uzrokovalo stanku od 45 minuta. Zbog te nezgode organizatori su odlučili zabraniti "desnu" stranu za daljnje natjecanje, što nije odgovaralo skijašima i borderima koji su željeli ići tim putem. Naime, prilikom ogleda rute oni su "snimili" desnu stranu, i sebi odabrali najbolji i najatraktivniji put, a druge mogućnosti nisu niti gledali. Zbog toga, a vjerojatno i male neugode nakon pada, dosta skijaša išlo je "sigurnije" i lakše. Bez obzira na to publika je mogla uživati u atraktivnim skokovima preko stijena visine 18 metara i freeride vožnjama natjecatelja.

U ženskoj snowboard kategoriji najbolja je bila Marlies Nindl (AUT), drugo mjesto su zauzele Mikaela Hoolsten (FIN) i Petra Brajnik (SLO).

-.--.-U muškoj snowboard kategoriji drugi put za redom pobijedio je Niklas Hollsten (FIN), drugo mjesto je pripalo Matevžu Mačeku, a treće Thomasu Knesu. Jedan od dvojice Hrvata prijavljenih za ovo natjecanje, Danko Puškarić iz SK Ogulin, osvojio je četvrto mjesto te je proglašen najboljim rookie boarderom.

U ženskoj skijaškoj konkurenciji najbolja je bila Seni Pegan, dok su iza nje ostale Tina Rejc na drugom i Urša Makovec na trećem mjestu. Sve skijašice na postolju su iz Slovenije.

U muškoj skijaškoj konkurenciji nije bilo jednog najboljeg, nego su titulu podijelili Kar Thaler i Georg Sieder iz Austrije, a treće mjesto je pripalo Stefanu Moseru (AUT).

"Natjecanje i sama organizacija su super. Nakon tri dana čekanja, napokon je vrijeme ok, pa se natjecanje moglo održati. Krenuo sam malo preagresivno, išao sam skakati prevelike stijene, što baš i ne bih trebao. Išao sam prebrzo, i izgubio sam kontrolu, pa sam padao preko stijene 10-ak metara, ali sam na sreću pao na mekano. Publika mi je dala jaki poticaj, pa sam se digao i nastavio voziti. Strašno je izgledao pad, ali sam imao i sreće, i ništa mi se nije dogodilo. Nakon vožnje bilo je super, svi su mi čestitali", rekao je nakon natjecanja najbolji debitant Danko Puškarić.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3980129
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr