05.01.2013.      

Tekst i foto: Željko Ivnik

 

Kostelić: ''Vožnja ispod mogućnosti nije ono što želim!''

Na ovotjednom glavnom poprištu Svjetskog skijaškog kupa, zagrebačkom Sljemenu, organizirano je druženje muških skijaških reprezentativaca s novinarima.

Ivica Kostelić, Filip Zubčić i Istok Rodeš dali su cjelovit presjek dojmova, razmišljanja i planova. Već poslovično, u krupnom je planu bio Ivica koji je, sukladno svojoj pronicljivosti, odmah "prešao" na stvar.

"Između slalomske utrke u Madonni di Campiglio do City Eventa u Münchenu djelomično smo adaptirali program treninga zbog stanja s koljenom. Dva dana nakon zadnjeg nastupa uslijedila je već standardna procedura, primio sam injekciju u hrskavicu koljena. Sve trenutne špekulacije oko moje pauze usred sezone nisu realne jer koljeno je trenutno dobro, a s treninzima sam zadovoljan.

Nalazim se usred borbe ne samo za bodove već i za bolje startne pozicije u slalomu, veleslalomu te superveleslalomu tako da opcija pauze nije realna.

Između dvije vožnje koljeno se rashladi, a potom slijedi drenaža što mi ne remeti posebno moj ritam jer je to već ionako postalo dio rutine."

Jednom za promjenu Kostelića se ne najavljuje kao mogućeg novog "kralja".

"Sljeme je, kao i uvijek, posebna utrka za sve domaće predstavnike. Utrka u kojoj uvijek dajemo postotak više.

Trenutno ne slovim za favorita, pritisak je manji, što mi i odgovara. Nema toliko bure oko mene što je dobro. Ovo je jedina domaća utrka, međutim, ne smiješ dopustiti da te svladaju primisli oko posebnosti iste. Kada stojiš na startu jedino što moraš učiniti jest krenuti, a kada sve krene moraš biti maksimalno koncentriran na stazu.

Nekoliko je jakih figura u slalomu, uostalom, kao i obično. Po mojem bi mišljenju iznenađenje mogli prirediti Talijani, ovisno o postavi vratiju, Sljeme odgovara Razzoliju. Na Sljemenu su standardno dobri Byggmar i Myhrer dok su moji favoriti za prva tri mjesta Hirscher, Neureuther i Pinturault. "

Od zvijezda do gnijezda. Hrvatska javnost zna biti razmažena po pitanju navijanja. Što kada Ivica pospremi natjecateljske skije. Hoće li nestati navijanja?

"Utrka na Sljemenu etablirala se kao jedna od najboljih. Naravno da je teško reći koliko će atmosfera biti nabrijana jednoga dana kada se više neću natjecati. Međutim, ona se kulturološki afirmirala među Hrvatima koji na svome kućnom pragu mogu uživati u Svjetskom skijaškom kupu i to je zalog za budućnost.

Sada se već može reći da ima tradiciju, na Sljemenu će se i nadalje odlično navijati."

Iako godine ne sustižu sve na jednak način, kuca li pomalo sportska mirovina na vrata?


"Na kraju ove sezone morati ću sjesti i dobro razmisliti što i kako dalje. Koliko ću disciplina voziti tek ostaje da vidimo. Osobno - volio bih i nadalje nastupati u svim disciplinama, međutim, kada si konstantno na tek 70-80 % mogućnosti zbog kroničnih problema koje imaš to onda nije ono što želim.

Zadovoljilo bi me približiti se ili biti na 100 % mogućnosti u naredne dvije sezone"
, beskompromisno ja zaključio Kostelić.

Na otvaranju sezone u Söldenu, mladi Filip Zubčić imao je svoj premijerni nastup u Svjetskom kupu:

"Zadovoljan sam svojim veleslalomskim nastupom u Söldenu. Po prvi puta nastupam na Sljemenu i ovo je zapravo odličan trening. Zato vjerojatno niti ne osjećam pritisak.

Na FIS utrkama nema publike, odnosno, nema atmosfere. Želja mi je ostvariti što manji zaostatak za Ivicom, po mogućnosti, kao na zadnja dva treninga."

Svojih pet minuta dočekao je i Istok Rodeš koji će zabilježiti premijerni nastup ove nedjelje na domaćem terenu:

"Nemam tremu, odnosno - ona je manja nego na FIS utrkama.

Od velike je pomoći trening s Ivicom. Gledati kako on skija jest nešto fenomenalno, a vrhunski kada uspijemo biti bolji od njega. No trening je jedno, a utrka drugo."

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 270002
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr