21.02.2011.      

Autor: Vida Senci 

Nika Fleiss: "Uvjeti na SP-u ni korektni, ni zdravi"

Svjetsko prvenstvo u Garmischu je gotovo. Nakon dva tjedna, deset disciplina, trideset podijeljenih medalja, u nedjelju su skijaši odradili i posljednju utrku - slalom. Opći dojam? Što se rezultata naših skijaša tiče, sasvim solidan.

Bronca u Super G-u, 13. mjesto u veleslalomu i osmo mjesto u slalomu Ivice Kostelića rezultati su s kojima možemo biti zadovoljni. Natkovo osmo mjesto u superkombinaciji i 28. u spustu, Zubčićevo 30. mjesto u slalomu, 17. mjesto Ane Jelušić i 28. Sofije Novoselić u slalomu su solidni rezultati s kojima ne bi trebali biti nezadovolji.

Ali opći dojam Garmischa, to je nešto drugo. To je nešto s čime niti sami organizatori ne bi trebali biti zadovoljni. Iz novinarske perspektive, dovoljno je reći da se službena stranica SP-a zbog preopterećenosti srušila već prvi dan. Iz skijaške perspektive, za početak definitivno treba spomenuti "Kandahar" i Super G stazu, koja je već prvog dana natjecanja pokrenula brojne polemike.

"To je kao da bolid Formule 1 stavite na makadamski put", riječi su kojima je Ante Kostelić opisao Super G stazu, punu leda i 'grba', na kojoj se odvijala borba za opstanak i na kojoj je čisto čudo da se nitko nije ozbiljnije ozlijedio. Istina, na istoj su se stazi vozili i spust, supekombinacijski spust i veleslalom, i tada su uvjeti bili nešto bolji, no, ne baš zahvaljujući organizatorima, već zahvaljujući toplijem vremenu zbog kojeg je snijeg postao nešto mekši. Niti slalomski uvijeti na "Gudibergu" nisu bili za pohvalu, ali barem nisu bili po život opasni.

"Uvjeti na stazama sigurno nisu bili korektni, niti zdravi za sportaše, a ostalo je ipak sport.

Tko je u datom trenutku spremniji, s(p)retniji i bolji - ide doma s medaljom. Te sportske zakonitosti niti na ovom Svjetskom prvenstvu nisu se promijenile.

Doduše, muški slalom mi je definitivno čudno ispao, za neke sigurno pomalo neočekivano"
, reći će Nika Fleiss, koja je SP pratila preko TV ekrana.

-.-Zeljko Ivnik-.-


U redu, ako stavimo na stranu uvjete, koji nisu bili 'korektni i zdravi', ostalo stvarno i jest sport. Ali opet, niti u tome 'ostalome' nije sve bilo korektno.

Iako su vrlo vjerojatno mogli bolje urediti staze, organizatori nisu mogli utjecati na vremenske uvjete, ali ono na što su mogli, i morali, utjecati je mjerenje vremena.

Poanta skijanja je doći u što kraćem vremenskom roku do cilja, ali uzalud se trudite stići što prije do cilja, ako vam je vrijeme krivo izmjereno. Između ostalih, zbog sumnje u krivo mjerenje vremena, proteste su uložili i Tina Maze i Christof Innerhofer, a i svatko tko je gledao utrke, mogao je primjetiti da često prolazna vremena nisu bila registrirana. No, organizatori te proteste nisu uvažili.

Polemiku je također izazvao i slučaj Lindsey Vonn. Koju su 'simpotomi potresa mozga' spriječili da se dobro koncentrira na pregled staze i vožnju, ali ju nisu spriječili da dnevno provodi i do tri sata u razgovoru s novinarima. No, to nije problem Garmischa, to je već njezina stvar.

Sve u svemu, Svjetsko prvenstvo u Garmischu je završeno. I više manje se može reći da su pobjede odnijeli favoriti. Elisabeth Goergl slavila je u superveleslalomu i spustu, Tina Maze u veleslalomu, Marlies Schild u slalomu, Ana Fenninger u superkombinaciji.

Kod skijaša je u Super G-u najbrži bio Christof Innerhoffer, u spustu Erik Guay, u superkombinaciji je Aksel Lund Svindal obranio naslov, Ted Ligety se okitio zlatom u veleslalomu, a Jean-Baptiste Grange u slalomu. Što će reći - kada si dobar, dobar si. Bez obzira na uvjete na stazi, i na moguće krivo mjerenje vremena.

Ipak, ne možemo se oteti dojmu da da je slučajno ovakvom Svjetskom prvenstvu, s istim ovakvim uvjetima, domaćin bila, primjerice Hrvatska, vrlo vjerojatno bi to bilo prvo, ali ujedno i posljednje natjecanje u toj organizaciji.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 237044
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr