11.02.2013.      

Autor: Goran Razić

Foto: Primož Jerončić, PhotoSI

 

Ivica Kostelić: "To je ono što je nedostajalo za komplet"

Odličnim superkombinacijskim spustom, za kojeg i sam kaže da je trenutni plafon, ponajprije po pitanju materijala te solidnim nastupom u slalomu, Ivica Kostelić je zaokružio priču sa Svjetskih prvenstava osvajanjem medalja sva tri sjaja.

Početna "zlatna" Ivičina očekivanja Ligety je rasplinuo brzinom kakva je danas za sve ostale bila nedostižna. No kad su se strasti koliko toliko utišale ostala je zadovoljština. Ona spoznaja osvajanja srebra sa Svjetskog prvenstva. I zaista, kad se pogleda unatrag, sve tri medalje (slalomsko zlato iz St. Moritza, superveleslalomska bronca iz Garmischa i sada superkombinacijsko srebro iz Schladminga, nap.a.) djeluju veličanstveno, i nekako kompletno. Olimpijade su Kostelićima uvijek nešto posebno, dok za Svjetska prvenstva često imaju svoje specifično mišljenje:

"To je ono što je nedostajalo. Dobro, ovo ipak ne bih mogao usporediti s olimpijskim medaljama, no ovo je ipak srebrna medalja i tu je njezino mjesto", jasan je bio Ivica neposredno nakon utrke. 

Vratio se Ivica još malo na današnji rasplet. I dok je spust bio na vrhunskom nivou, sa slalomom nije bio previše zadovoljan: "Danas sam u konačnici imao i dosta sreće. No, toliko puta je u karijeri nisam imao da ću ovo sada prigrlit objeručke. Ovo danas je bio moj najbolji spust ove sezone i jako sam zadovoljan. Mislim da smo iz skije i iz materijala općenito izvukli ono najbolje i smatram kako je ovo trenutni plafon za Fischer. I sama vožnja je bila dobra. Ako ćemo gledati detalje imao sam ponovo malo problema s timingom kod dugačkih zavoja, no to ionako imaju svi tehničari".

Svi često spominju tu famoznu tranziciju s dugih na kratke skije. Je li to uistinu toliki problem? "To i nije baš toliko lagano, no imam sreću da na treningu često mijenjamo skije pa sam navikao na to". Upravo je u treninzima ključ uspjeha na kojima česte i dragocjene savjete ima talijanski majstor Kristian Ghedina. "Često komentiram s Ghedinom. Analizirali smo dosta nakon prvog treninga, ali danas je bila glavnina na natjecatelju i na meterijalu. Staza nije lagana i bila je dosta tvrda, a glavna strmina dolazi tek na kraju pa je upravo materijal bio iznimno važan. Mislim da su serviseri danas odradili velik posao", podvukao je Kostelić. 

Slalom nije bio lak, posebno na stazi koja je Ivici u prošlosti donijela toliko emotivnih trenutaka, na žalost, gotovo u pravilu onih s negativnim predznakom. "Slalom sam loše odvezao. Već smo ranije, na treninzima u Innerkremsu, shvatili kako mi zavoji ne štimaju. Zavoji su mi jednostavno ispod kolca na strmini, a ova staza je većinom na strmini. Ne znam zašto je to tako. To mi se ne sviđa i znam da se to da popraviti, ali to je trenutno jednostavno tako", zaključio je Ivica te dodao: "Današnja staza i nije bila toliko teška kao što se činilo. Nije bilo čak niti onoliko ekstremno ledeno jer je sunce malo omekšalo taj led pa je bio vrlo dobar grip. Dio problema s mojom vožnjom možda leži i u činjenici što smo upravo radi očekivanja iznimno ledene staze ponovo malo eksperimentirali sa skijama", priznao je Ivica. 

Požalio se i na zdravlje. Noga je i dalje žarište koje podsjeća na svoju prisutnost te potiho alarmira: "Noga je nakon spusta bila dobro, no sada nakon slaloma više i nije baš toliko dobro". 

Vremena za slavlje nema puno. Čaša šampanjca. Možda i dvije, i u nove "radne pobjede". Uskoro je veleslalom, a nova prilika za napad na postolje je zadnjeg dana Prvenstva, u nedjelju, kada će se otvoriti još jedna prilika za suočavanje s Planaijem, ali i prilika za pridruživanje još jedne medalje već arhiviranom trodjelnom kompletu. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4636780
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr