30.10.2011.      

Autor: Ivan Kašuba 

Održana velika vježba spašavanja na austrijskim skijalištima

Uz pomoć volontera, vatrogasaca, helikoptera i ostalih službi koje sudjeluju u hitnim slučajevima, austrijski gorski spašavatelji uspješno su održali vježbu u Alpama i pokazali spremnost za nadolazeću sezonu.

Svjedoci smo iz godine u godinu raznih nesreća koje se događaju na skijalištima diljem Europe. Iako u mnogim slučajevima, kao glavni uzrok nesreće smatra se ljudski faktor, ponekad i samoj mehanizaciji popusti "kormilo", te tako stavi ljudske živote na kušnju. U takvim situacijama, postoje ljudi koji ne sebično priskaču u pomoć i uz minimalnu ili bez ikakve naknade daju sve od sebe kako bi spasili tuđe živote. Naravno, riječ je o gorskim spašavateljima.

Ove subote, 29.10., na austrijskom skijalištu Zauchensee održana je velika vježba spašavanja koja je uključivala gorske spašavatelje, helikopter i ratrak, vatrogasce, radnike žičara, te volontere.

-.--.-

Cilj ove vježbe bio je u kratkom vremenskom roku podići na noge što više snaga spašavanja, što je izvrsno osmišljenom simulacijom na kraju i uspjelo. Naime, na jednu gondolu, poslana je grupa od 45 osoba, koja je zaustavljena u zraku između nosećih stupova  na teškom terenu ,nakon nekoliko minuta vožnje. Par minuta kasnije, grupa od 27 ljudi, također je zaustavljena, no ovoga puta na drugom kraju skijališta i to na 6-sjedežnici. Međusobna uigranost i organizacija i ovaj put je pokazala kako su spašavatelji spremni za nadolazeću skijašku sezonu u svim uvjetima i opasnostima koje planine skrivaju, no mi im ipak želimo što manje posla.

-.--.-

Kako nismo u mogućnosti utjecati na infrastrukturu, ipak možemo utjecati na ljudske faktore pri nesrećama na stazi. Stoga pripremite svoje tijelo na fizičke napore pravovremenim vježbanjem, servisirajte redovito svoju opremu uz popuste, koristite kacige i obavezno se pridržavajte 10 FIS pravila!

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 300511
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr