08.01.2008.      

Autor: Goran VukelićIlustracija: Times Online  

Prebrzi skijaši uskoro na udaru radara?

Švicarski Andermatt krenuo s akcijom nadzora brzine na skijaškim stazama.

RadarLondonski Times posvetio je cijelu stranicu teksta švicarskom skijalištu Andermatt i akciji nadzora brzine koja se prošlog vikenda odvijala na njegovim skijaškim stazama. U akciji je skijašima na točno označenim mjestima na stazi mjerena brzina skijanja te su informirani o opasnostima koje prijete pri prebrzom skijanju.

 

Cijela je ideja krenula od Suva-e, najveće švicarske osiguravajuće kuće. Svođenjem računa za prošlu godinu izbrojali su 70.000 nezgoda na skijalištima, većina kojih je uzrokovana prevelikom brzinom na stazama. Samo u prosincu 2007. švicarske su službe spašavanja imale 300 intervencija helikopterom. Precizni su Švicarci izračunali da su ih spašavanja prošlih godina stajala čak 150 milijuna eura, a ta ih je brojka i nagnala da pokrenu projekt nadzora brzine skijanja na svojim skijalištima.

 

Brzina se kontrolira laserskim uređajem Skivelox, slično kao što i prometna policija kontrolira brzinu kretanja vozila na prometnicama. Svi koji prijeđu brzinu od 30 km/h bivaju upozoreni na opasnosti od teških ozljeda koje mogu nastati kod sudara ili pada. Laboratorijska su ispitivanja na lutkama pokazala da već kod nezgoda pri brzinama od 50 km/h nastaju ozljede opasne po život.

 

Osim u Andermattu, akcije nadzora brzine održavat će se tokom sezone i na skijalištima St. Moritz, Zermatt i Davos. Nadzor će vršiti zaposlenici Suva-e te djelatnici žičara. Akcija je zasad samo edukativnog karaktera, no pokaže li se učinkovitom, moguće je da zaživi "za stalno" kako u Švicarskoj, tako i u ostalim europskim zemljama.

 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 310227
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr