13.11.2016.      

Autor: Antonio Gizdulić 

Sjajni Hirscher i Shiffrin pobjednici ovog vikenda

Proteklog vikenda održane su utrke slaloma u Finskom Leviju. U ženskoj konkurenciji nadmoćno je pobijedila mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin, dok je u muškom dijelu natjecanja pobjedu ostvario austrijski as, Marcel Hirscher.

Finski Levi proteklog je vikenda bio središte Svjetskog skijaškog kupa. Na sjajno uređenoj stazi Black-slope održale su se utrke slaloma u muškoj i ženskoj konkurenciji. U subotnjoj utrci žena, svu svoju nadmoć i klasu pokazala je dvadesetjednogodišnja Amerikanka Mikaela Shiffrin, pritom ostvarivši vrijeme od 1:52.71. Obje je vožnje odskijala fenomenalno te niti u jednom trenutku nije bilo upitno pitanje pobjednika. Jedino pitanje koje se nametalo je s kojim će vremenom ostvariti svoju novu pobjedu. Do drugoga je mjesta doskijala švicarska reprezentativka Wendy Holdener.

U prvoj je vožnji također bila drugoplasirana s identičnim vremenom kao i Frida Hansdotter, dok je na samom kraju zaostala za Mikaelom 0.67 sekundi. Za razliku od Wendy, Frida nije uspjela zadržati poziciju nakon prve vožnje, već je u drugom dijelu natjecanja napravila grešku na sredini staze te je odustala. Velika šteta za prošlogodišnju osvajačicu malog slalomskog Kristalnog globusa. Dvije sjajne vožnje odskijala je i mlada Slovakinja Petra Vlhova. Nakon što je u Söldenu  bila senzacionalna osma, ovoga je vikenda u svojoj glavnoj disciplini ostvarila fantastičan rezultat. Zaostala je za Mikaelom 0.75 sekundi što je bilo dovoljno za sjajnu treću poziciju.  

-.-Goran Razić-.-

Iz same utrke valja izdvojiti još nekoliko zapaženih rezultata. Izvanredan i iznenađujući rezultat ostvarila je osamnaestogodišnja švicarska skijašica Melanie Meillard. Startala je s brojem 40, a nakon prvog dijela natjecanja bila je na fantastičnom petom mjestu. Drugu je vožnju odskijala nešto sigurnije te je na kraju zauzela odličnu šestu poziciju s zaostatkom od 1.87 sekundi za pobjednicom. Valja napomenuti kako je ovo njezina prva slalomska utrka u Svjetskom skijaškom kupu.

Osim u Leviju, dosada je skijala i u Söldenu na otvaranju sezone. Uzevši sve te činjenice u obzir, moramo reći kako je rezultat definitivno vrijedan divljenja. Osim Melanie, ostvaren je još jedan rezultat na tom nivou. Mlada norveška skijašica Maren Skjoeld nakon prve vožnje zauzela je 16. poziciju sa startnim brojem 31. Na kraju utrke osvojila je fantastično peto mjesto s zaostatkom od 1.81 sekundi, što joj je najbolji rezultat karijere. Iz same utrke još valja izdvojiti kako je Hrvatska predstavnica Leona Popović ostvarila 36. mjesto sa startnim brojem 56. Ulazak u drugu vožnju izmakao joj je za 0.48 sekundi. Bio je to rezultat karijere za devetnaestogodišnju Leonu.

Utrka slaloma muške konkurencije donijela je još više zanimljivosti i uzbuđenja. Valja napomenuti kako nije nastupio aktualni osvajač malog slalomskog Kristalnog globusa, Henrik Kristoffersen. Naime, Henrik je u sukobu s vlastitom reprezentacijom zbog sponzorskih prijepora te neće nastupati sve dok se zavrzlame ne razriješe. Njegov izostanak sjajno je iskoristio Marcel Hirscher pobijedivši u današnjoj utrci. Vrlo je dojmljivo Marcelovo krajnje vrijeme od 1:44.67. Drugoplasiranog Matta ostavio je iza sebe za čak 1.30 sekundi. Rečeno je kako je Marcel nastupao pod povišenom temperaturom te kako se do posljednjeg trenutka nije znalo hoće li uopće nastupiti u današnjoj utrci, što dodatno daje na značaju njegovom konačnom rezultatu. Drugo mjesto senzacionalno je osvojio Michael Matt, inače mlađi brat višestrukog pobjednika Svjetskog skijaškog prvenstva te aktualnog slalomskog olimpijskog pobjednika , Maria Matta. Michael je utrku započeo s startnim brojem 26 što dodatno govori o njegovom sjajnom nastupu. Trećeplasirani u današnjoj utrci bio je Talijan Manfred Moelgg sa samo stotinkom zaostatka za drugoplasiranim Mattom. Tridesetčetverogodišnji osvajač malog slalomskog Kristalnog globusa iz 2008. godine pokazao je kako još uvijek ima dinamita u njemu. Manfred je osvojio treću poziciju sa startnim brojem 17.

Glavni favoriti današnje utrke su većinom pobacili. Jedino je Hirscher opravdao taj epitet. Andre Myhrer u prvoj je vožnji napravio veliku pogrešku radi koje je ispao sa staze, no u duhu fair playa odlučio je završiti utrku do kraja. Talijan Stefano Gross napravio je sličnu pogrešku poput Myhrera koja ga je izbacila sa staze. Od skijaša u jakosnim skupinama, isti ishod utrke imali su David Choudunsky i Sebastian Foss-Solevaag. Nakon prve vožnje drugoplasirani je bio Austrijanac Marco Schwartz, no u drugoj je vožnji napravio pogrešku te se pridružio navedenim skijašima koji nisu uspjeli završiti današnju utrku. Iako nije ispao, Felix Neureuther nije uspio obraniti treće mjesto iz prve vožnje te mu je na kraju izmaklo postolje za 0.10 sekundi.

Odličan nastup danas su ostvarili skijaši koji inače nisu u središtu pozornosti. Stoga valja posvetiti nekoliko riječi o njima. Izvrsnu petu poziciju osvojio je mladi Austrijanac Manuel Feller. Prvu je vožnju završio na šesnaestom mjestu, no sjajno je odskijao drugi dio utrke što ga je dovelo do navedene pozicije. Malo iznenađenje u prvoj vožnji priredio je i Dave Ryding, skijaš Velike Britanije, koji je sa startnim brojem 21 doskijao do četvrte pozicije. Drugu je vožnju odskijao nešto opreznije što mu je na kraju donijelo šesto mjesto. Odličan pomak u drugoj vožnji napravio je i sjajni francuski reprezentativac, Alexis Pinturault. On je sa 24. pozicije ,koju je držao nakon prve vožnje, doskijao do sjajnog 11. mjesta. Valja izdvojiti i dvoje skijaša sa startnim brojem većim od 60. Šveđanin Kristoffer Jakobsen ušao je u utrku s brojem 66, a završio je na dvanaestoj poziciji. Nešto slabiji bio je Švicarac Sandro Simonet koji je sa startnim brojem 65 završio na 27. poziciji. Možda bi bilo bolje da jedan od navedenih nije postigao taj rezultat jer bi tada naš Matej Vidović ušao u drugu vožnju te možda ostvario i bolji rezultat od njih. Matej je završio na 31. mjestu, a  nedostajale su mu samo tri stotinke za ulazak u drugu vožnju. Iskreno se nadamo kako će mu se to vratiti već sljedeću utrku.

Skijaška karavana nastavlja svoj put. Natjecanja Svjetskog skijaškog kupa sele se na američki kontinent. Ženski dio natjecanja nastavlja se 26.11. utrkom veleslaloma u američkom Killingtonu, dok muškarci isti dan na rasporedu imaju utrku spusta u kanadskom Lake Louiseu.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4718992
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr