19.05.2006.      

Autor: Goran VukelićPhoto: www.funivie.org 

Skliznula stanica gondole na Kronplatzu

Klizanje tla uzrokovalo incident u San Vigiliu; srećom, bez posljedica po živote ljudi.

U San Vigiliu di Marebbe (dio skijališta Kronplatz) ovih dana se naporno radi na postavljanju kabinske žičare Cianross. Ništa čudno kad ne bismo znali da je spomenuta žičara puštena u pogon još u prosincu 2005. te je već odradila svoju prvu sezonu.

Naime, 22. travnja, nedugo nakon zatvaranja skijališta za sezonu 2005/06, dogodila se velika havarija na novoj kabinskoj žičari Cianross. Sve je počelo večer prije, 21. travnja, kada su kod bazne stanice u dolini primijećeni otvoreni tokovi vode. Zaposlenici nisu pridavali puno pažnje tome, pripisujući pojavu vode nedavnom laganom zasnježenju. Sljedeće jutro, kada su se zaposlenici približili ciljnoj stanici žičare primijetili su katastrofu koja samo što se nije dogodila – betonirani temelji vršne stanice odvojili su se od tla za cca pola metra! Kao uzrok odmah je prepoznato klizanje tla do kojeg je došlo nakon otapanja velike količine snijega i leda u proljeće.

Odmah su alarmirani vatrogasci, policija, civilna zaštita i ostale nadležne službe koje su započele s evakuacijom 10-ak domaćinstava u podnožju žičare. Građevinskim se strojevima počela graditi brana koja je trebala zaštititi naselje od odrona tla i kolapsa cijele žičare. Oko podneva klizanje se moglo primijetiti golim okom – iznosilo je već 10-ak cm u jednom satu. Do večeri klizanje se ubrzalo na 1 m na sat!

Do neizbježnog je došlo oko 20:30 – odlomio se komad tla dimenzija cca 150x60 m i 50,000 kubičnih metara zemlje krenuo je na pohod prema dolini. Srećom, zaustavio se prije zaštitne brane tako da je jedina šteta materijalne prirode. Klizanje se u manjem obimu nastavilo do 2:00 u noći. Gornja stanica gondole pomaknula se za nekoliko desetaka metara, dok su dva nosiva stupa ispod stanice potpuno izgubila stabilnost. Odmah sljedećeg jutra po smirivanju situacije pristupilo se saniranju žičare.

Kabinska žičara Cianross izgrađena je prošle godine od strane Doppelmayra. Dužina žičare je 295 m, visinska razlika 100 m, a postavljeno je 10 kabina brzine tek 4 m/s kako bi bila prikladna za djecu i sanjkaše. Do početka nove sezone bit će gotovi radovi na sanaciji žičare kako bi mogla i ubuduće, nadajmo se nesmetano, primati skijaše, boardere i sanjkaše.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 251590
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr