03.10.2014.      

Autor: Ivan Kašuba

Izvor: wucher-helicopter.at, skigebiet-zauchensee.com

 

Snježni topovi zrakom do odredišta

Manje od pet minuta pilot ima vremena transportirati top na pravo mjesto. Mora biti iznimno precizan, jer u ovom poslu greške nisu dozvoljene. Donosimo vam par informacija o jesenskom postavljanju snježnih topova na skijališta.

Jesen je period kada se na skijalištima sve užurbano priprema za skorašnji dolazak hladnih dana te samim time i prvog snijega. Da li ste se ikada zapitali kako snježni topovi dolaze na vrh planine, kako ih djelatnici postave na same rubove litica, imajući na umu da ih nerijetko na pojedinom skijalištu zna biti i preko nekoliko stotina? Odgovor leži u helikopteru, bez kojega veliki dio posla, od održavanja trasa gdje žicare prolaze, preko gradnje novih, spašavanja unesrećenih, pa sve do postavljanja topova, ne bi bilo moguće.

-.--.-

Upravo ta fascinantna simbioza između čovjeka i stroja jedna je od presudnih karika za većinu skijališta. Pogreške su vrlo skupe te je osim pilota u cijelu priču uključeno još nekoliko ljudi. Konkretno, tri su ključna čovjeka u ovom poslu; čovjek koji postavlja top na nosivo uže, pilot koji prevozi top, te osoba koja prihvaća top na krajnjem odredištu skijališta. Ako se top nalazi na stalku, stvari postaju još ozbiljnije te pomicanje helikoptera za nekoliko centimetara može rezultirati neuspjehom. Cijela komunikacija između osoblja, odvija se preko radio stanica.

-.--.-

U praksi vozač helikoptera ima svega četiri minute rezervirane za jedan top. U tom kratkom vremenu mora ga preuzeti, odvesti na odredište te ispustiti. Nosivost helikoptera koji se koriste za ovakve namjene je oko jedne tone (ovisno o modelu), dok brzina leta helikoptera ide sve do 280 km/h. Zanimljivo je svakako spomenuti i kako se "ispod haube" ovog stroja krije 750 konjskih snaga, s potrošnjom goriva od 170 litara na sat. Kada se to sve zbroji i tome pridoda novčana jedinica, očigledno je kako troškovi ovakvog radnog dana, skijalište koštaju i nekoliko tisuća eura.

Nekoliko slika s jučerašnjeg transporta topova u popularnom austrijskom skijalištu Zauchensee možete pogledati u priloženoj galeriji te videu u nastavku. 

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2023.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 3061709
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr