Skijanje.hr

20.11.2009.      

Autor: Ivan Kašuba 

U Austriji broj nesreća manji za 10%

Broj sudara i općenito rizika nesreća na padinama austrijskih skijališta u proteklih se 10 godina smanjio za više od 10 %.

Na konferenciji za novinare u Beču jučer su objavljeni rezultati studije o skijaškim nesrećama za 2008/09 godinu koju je proveo Institut za šport sveučilišta u Innsbrucku. Kako govori autor studije, dr. Gerhard Ruedl, uzroci skijaških nesreća u posljednjih 10 godina ostali su gotovo nepromijenjeni. Najveći dio nesreća, njih čak 90%, uzrokovano je vlastitom krivicom. Nesreće izazvane sudarom izrazito su smanjene u odnosu na prijašnje sezone, dok snow parkovi bilježe sve veći porast nesreća.

Što se ozljeda tiče, udio ozljeda glave u ukupnim nesrećama, s oko 10%, u posljednjih nekoliko godina, ostao je gotovo isti. U sudaru ozljeda glave je 4 puta izglednija nego u običnom padu, dok gotovo duplo veći rizik od takve ozljede riskirate ulaskom u zabavni park. "Korištenjem skijaške kacige smanjuje se rizik od ozljede gotovo za jednu trećinu", izjavio je Ruedl. Napredak tehnologije, kako u opremi tako i na skijaškim stazama, rezultirao je dvostruko većim porastom ozljeda koljena, kako kod žena tako i kod muškaraca.

"Rasprave u medijima o skijaškim kacigama mogu pozitivno utjecati na njezinu popularizaciju", napominje prof. Peter Schröcksnadel te nadodaje "To i potvrđuju naše statistike gdje se jasno mogao vidjeti stalni porast korištenja kaciga nakon tragične nesreće njemačkog političara ove godine". Sudeći po statistici, 63% skijaša i snowboardera koriste kacige za vrijeme uživanja u zimskim sportovima. Gotovo 90 % djece ispod 15 godina već nosi kacigu, dok su najmanji ljubitelji kaciga skijaši iznad 60 godina starosti.

Osvrnemo li se na brzinu kretanja, valja napomenuti kako je prosječna brzina na stazi izmjerena na 44 km/h, od čega muškarci u prosjeku skijaju 7 km brže nego žene te samim time i više riskiraju.

"Kako bi se smanjio rizik od nesreća na skijalištima Austrije pa i dalje, kako lošiji tako i dobri skijaši trebali bi ulagati u svoje skijaško znanje kroz razne tečajeve, skijaške klubove i škole skijanja te tako doprinijeti sigurnosti na skijalištima", zaključio je prof. Schröcksnadel.

Rezultate hrvatske ankete o sigurnosti i nošenju kaciga možete pročitati ovdje.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2020.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Skijaški klub Hupser   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 4019324
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

Izdavač: Skijaški klub "HUPSER"
Medovićeva 19, Rijeka
e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr