23.11.2007.      

Autor: Elinka BarišićPhoto: Zermatt, arhiva Skijanje.hr  

Zermattu "svevremenski" topovi

Švicarski Zermatt uložio je pozamašnu svotu franaka u topove koji umjetni snijeg mogu napraviti neovisno o vremenskim uvjetima, pa tako i visokim temperaturama.

Zermatt je prvo skijalište koje je naručilo posebnu vrstu topova za izradu umjetnog zasnježenja koji mogu funkcionirati bez obzira na vanjsku temperaturu. Turistički ured Matterhorn ski paradisa postao je zabrinut smanjenjem broja skijaša i bordera u jesenskom razdoblju. "U tom razdoblju glečerske staze završavaju 500m iznad stanice žičare. Ostatak se treba prehodati.", kaže Christen Baumann, iz tvrtke koja vodi žičare u Zermattu.

Kako je želja ponuditi gostima čim bolje snježne uvjete, Zermatt Bergbahnen je u “Vacuum Ice Machine” uložio više od 2 milijuna švicarskih franaka. Sistem je, zapravo, proizašao iz rudarske industrije, gdje se slična tehnologija koristi za hlađenje rudnika. Pojednostavljeno, sistem funkcionira poput frižidera, pa je nebitno kolike su vanjske temperature. U zatvorenom vakuumskom prostoru promjera 3.2m te visine 10m, voda bez ikakvih aditiva smrzava se u snijeg, koji se kasnije izbacuje kapacitetom od 40 kubičnih metara svakog sata.

Kako se ovakav, poseban tip snježnih topova proizvodi u Izraelu, te je na njega potrebno čekati čak godinu dana, predviđa se da bi u pogonu mogao biti u rujnu 2008. godine.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 248411
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr