08.05.2006.      

Autor: Goran RazićPhoto: naslovna Alpe D'Huez, Sophiaoutdoor.com 

Alpe D' Huez bez ljetnog skijanja!

Od ove godine po prvi puta neće biti skijanja na glečeru francuskog skijaškog centra Alpe D'Huez. Razlog tome je što glečer izgleda sve lošije te je njegovo topljenje brže nego se predviđalo.

Prema riječima glasnogovornika skijaškog centra Alpe D'Huez nije problem u snježnim padalinama, koje su ove sezone bile vrlo obilate, nego u samoj strukturi glečera. Glečer se počeo topiti tolikom brzinom da su odgovorni odlučili prekinuti tradiciju ljetnog skijanja, a pretpostavlja se da će ta odluka vrijediti i za predstojeće sezone.

Kako za sada stvari stoje, u planu su neke aktivnosti kako bi se spasio glečer no još uvijek se ne zna o čemu je točno riječ. Da li će se spas pronaći u pokrivanju glečera kao što to rade Švicarci ili u obliku snježnih topova kako rade u Val D'Isereu, ili pak nešto sasvim drugo, tek će se vidjeti.

U svakom slučaju, glečer koji je prethodnih godina u ljetnoj sezoni radio od polovine srpnja pa sve do kraja kolovoza, ovog će ljeta biti zatvoren, uključujući staze za alpsko skijanje, staze za skijaško trčanje (po čemu je bio specifičan), a niti freestyleri neće moći na jedan od ljepših i većih snowparkova.

Da li je to početak kraja ljetnog skijanja na europskim ledenjacima, ili samo jedna lošija faza, saznat ćemo uskoro. No jedno je sigurno, sve je više ledenjaka koji su nekada svoja vrata držali otvorenima i preko dugih i vrućih ljetnih dana, no danas više to nije slučaj. Nadajmo se da se još dugo granica vječnog snijega i leda neće podići iznad najviših vrhova Alpa.

 

 

 

 

KOMENTARI

Trenutno niste prijavljeni. Molimo prijavite se!

login:

lozinka:

Samo registrirani korisnici mogu dodati komentar. Prijavite se ili registrirajte.

  • Vijesti

  • Info

© Skijanje.hr 2003-2024.  ISSN 1845-5891  e-mail: info@skijanje.hr   Izdavač: Sport-IT   Izrada internet stranice: Info izlog d.o.o.   Broj posjeta: 162610
Tekstovi i Skijanje.hr watermarkom označene fotografije autorsko su pravo i vlasništvo Hrvatskog ski/board magazina Skijanje.hr osim ako nije drugačije naznačeno. Uredništvo magazina ne jamči za točnost i potpunost objavljenih informacija te ne preuzima nikakvu odgovornost za izravnu ili neizravnu štetu i ozljede proizašle iz sadržaja na site-u. Kontakt...
Hrvatski ski/board magazin Skijanje.hr

ISSN 1845-5891

e-mail: info@skijanje.hr

Marketing:
  marketing@skijanje.hr